Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, μετά και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τέταρτη δόση για τους άνω των 30, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό σήμερα το απόγευμα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θεωρεί πως πρέπει να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την εισήγηση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης δεύτερης αναμνηστικης δόσης εμβολίου στα άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε υπό κάποια πίεση, ίσως της επιδεινούμενης επιδημιολογικής εικόνας, τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό στους πολίτες ηλικίας 30 έως 59 χρονών, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση.

Είναι ενδεικτικό ότι ατύπως δινόταν η διευκρίνηση ότι για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν πρέπει να έχει συμπληρωθεί τετράμηνο από τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης. Καθώς επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση, δεν θα λάβουν τη δεύτερη.

Πιθανόν σήμερα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης να δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις καθώς και τυχόν άλλες που κρίνεται αναγκαίο από τους Ειδικούς να ανακοινωθούν.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, η τρελή πορεία του κορωνοϊού στην επικράτεια, με συμμάχους τις υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και τη χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών, ιδίως ως προς τη χρήση της μάσκας, έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση και με βάση την ελεγχόμενη εικόνα των νοσοκομείων, τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα των τυχόν μέτρων για την επιδημία παρόλο που τα κρούσματα έφτασαν ξανά σε επίπεδα Απριλίου.

 

Στο μεταξύ, μέτρα πριν γίνει «τσουνάμι» ζητούν επιστήμονες:

Κορωνοϊός: Το έκτο κύμα ήρθε νωρίτερα – Μέτρα πριν γίνει τσουνάμι ζητούν επιστήμονες