Οι προειδοποιήσεις για ύφεση είναι πλεόν ευρέως διαδεδομένες, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αυξημένος και το ίδιο και τα επιτόκια. Η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και οι αγορές ανατριχιάζουν καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να το καταλάβουν όλο αυτό.

Εν ολίγοις…Η παγκόσμια μακροοικονομική εικόνα είναι ζοφερή.

Παρ’ όλα αυτά, το dealmaking στη Wall Street φαίνεται να επιστρέφει. Υπήρξαν 39 αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) στις ΗΠΑ που τιμολογήθηκαν μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας IPO Renaissance Capital, μια αύξηση 77% από την ίδια περίοδο το 2022.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα μπορούσε να είναι η αιτία.

Η περιφερειακή τραπεζική αναταραχή οδήγησε σε αυστηρότερους όρους πίστωσης, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένες εταιρείες να εισέλθουν στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον Barrett Daniels, έναν απο τους επικεφαλής του τμήματος αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) για τις ΗΠΑ στη Deloitte.

Χωρίς πρόσβαση σε δάνεια από τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια, οι εταιρείες πρέπει να βρουν χρήματα από κάπου. Η πώληση μετοχών σε επενδυτές είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό.

«Είναι όλα στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», είπε ο Daniels. «Κανείς δεν θέλει να δει ένα σωρό εταιρείες να σβήνουν».

Η πρόσφατη ώθηση στη δραστηριότητα είναι ασυνήθιστη.

Η σύναψη συναλλαγών συνήθως αναπτύσσεται όταν οι αγορές είναι σταθερές και οι επιχειρήσεις αισθάνονται καλά. Όταν η οικονομία πέφτει, οι εταιρείες επιθυμούν να χαλιναγωγούν τις δημόσιες προσφορές και τη δραστηριότητα εξαγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά IPO πήγε από άνθηση σε κατάρρευση το 2022 — η παγκόσμια δραστηριότητα IPO μειώθηκε σχεδόν στο μισό και τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ξεκίνησαν 149 IPO σε σύγκριση με 908 το 2021. Την ίδια περίοδο, ο S&P 500 έπεσε περισσότερο από 18%.

Τώρα, ένα κύμα αισιοδοξίας κατακλύζει την αγορά.

«Παρά το αδυσώπητο οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό, υπάρχει φως στον ορίζοντα με κορυφαίο πληθωρισμό, χαλάρωση των τιμών της ενέργειας και ανάκαμψη της οικονομίας της ηπειρωτικής Κίνας», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της EY.

Πολλές εταιρείες σταμάτησαν τα σχέδιά τους να εισέλθουν στο χρηματιστήριο πέρυσι, ελπίζοντας να κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά σε περιόδους πιο ανοδικών τάσεων.

Γεμάτο το pipeline των IPO

Περισσότερες από 1.000 εταιρείες αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που είναι έτοιμες να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, αλλά περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση της οικονομίας.

Δεν είναι όμως μόνο τα IPO. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 119,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, αύξηση 62% σε σχέση με αυτήν την περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επακόλουθες προσφορές (όταν μια εταιρεία εκδίδει περισσότερες μετοχές για άντληση επιπλέον κεφαλαίου) αυξάνονται περίπου κατά 22% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα IPO και οι συγχωνεύσεις σημαίνουν πολύ χρήμα για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που κερδίζουν σημαντικές προμήθειες για τη διευκόλυνση αυτών των συναλλαγών. Αυξημένη δραστηριότητα σημαίνει μεγαλύτερα μπόνους και ισχυρότερο χρηματοοικονομικό τομέα.

Διαβάστε περισσότερα