Επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε το Radar την προηγούμενη Δευτέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα έκανε ανοδική διόρθωση και κίνηση μερικής αποκατάστασης των πτωτικών στρεβλώσεων, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από το όριο των 1.400 μονάδων, ενώ την Παρασκευή έκλεισε πάνω και από τις 1.410 μονάδες.
Η αγορά χρωστούσε αντίδραση μετά τις πτωτικές στρεβλώσεις του Οκτωβρίου, που είχαν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τριών μηνών και τον τραπεζικό δείκτη σε χαμηλό εννέα μηνών, την ώρα που διεθνώς οι δείκτες παρέμεναν πλησίον των υψηλών τους.
Μια πτώση που πρωτίστως ήρθε όχι λόγω θεμελιωδών μεγεθών ή άλλων δυσμενών επιχειρηματικών εξελίξεων, αλλά λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων απαιτήσεων ρευστότητας εξαιτίας των placements, των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολόγων, που για μια αγορά ρηχή, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ικανή «μάζα» επενδυτών που θα προσέδιδαν πλουραλισμό και βάθος στο σύστημα, έφεραν αρρυθμίες.
Ο Νοέμβριος έως τώρα δικαιώνει τη θετική του παράδοση, καθώς στις έξι συνεδριάσεις που έχουν γίνει όλες είναι ανοδικές, πλην της περασμένης Πέμπτης όπου ο Γ.Δ. έκλεισε με οριακή πτώση 0,01%, ενώ κάλλιστα η αγορά δύναται να κάνει ακόμη καλύτερη κίνηση στις επόμενες πενήντα ημέρες έως το φινάλε του έτους, βγάζοντας το 2024 εγγύτερα στα φετινά υψηλά έτους.
Η περασμένη εβδομάδα κύλησε με φόντο τις αμερικανικές εκλογές όπου καταγράφηκε η εμφατική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας αρκετούς κλυδωνισμούς στις ευρωπαϊκές αγορές υπό το φόβο των δασμών από την πλευρά του νέου προέδρου, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500, τον πιο βαρύ και καθοριστικό χρηματιστηριακό δείκτη στον κόσμο, να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τον «κόμβο» των 6.000 μονάδων!
Με αιχμή τις τράπεζες
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε εν πολλοίς ερήμην των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών, κάτι που δείχνει πως παραμένει μια ιδιότυπη αγορά, περιφερειακή, ρηχή και χωρίς άμεση σύνδεση με το διεθνές κλίμα, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία ακραίας στρέβλωσης, καθώς όλο το momentum διαμορφώνεται από τέσσερις τραπεζικές μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κυριάρχησαν, δίνοντας το έναυσμα για την επάνοδο κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων στην αγορά, ενώ ο κλάδος πρωταγωνίστησε το πενθήμερο σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις. Στον κλάδο έγινε συνολικός τζίρος 351,3 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη ύψους 3,683 δισ. ευρώ συνολικά στο φετινό εννεάμηνο, δείχνοντας ότι ο κλάδος όχι μόνο έχει αφήσει πίσω την κρίση, αλλά πλέον βαδίζει σε νέα αναπτυξιακά μονοπάτια. Κεντρικές αιχμές για τις καλές επιδόσεις ήταν η υψηλότερη του αναμενόμενου πιστωτική επέκταση, η συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες, η σταθεροποίηση του μείγματος των καταθέσεων και η συγκράτηση των οργανικών εξόδων.
Η Πειραιώς Financial παρουσίασε καθαρά κέρδη 932 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, η Eurobank είχε τα περισσότερα κέρδη καθώς ανήλθαν στα 1,135 δισ. ευρώ, η Εθνική είχε κέρδη 951 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank είχε καθαρό αποτέλεσμα 665,8 εκατ. ευρώ.
Με φόντο αυτές τις καλές επιδόσεις, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά και ήταν η κύρια αιτία που ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τη ζώνη ψυχολογίας των 1.400 μονάδων.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 7,93% το πενθήμερο, η Alpha Bank κέρδισε +7,25%, η Eurobank έκλεισε στο +6,57%, ενώ η Εθνική υστέρησε μερικώς με άνοδο 1,90%.
Επιδόσεις εβδομάδας και έτους
Έτσι, σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. κατέγραψε άνοδο 1,63%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,34%, ο Mid Cap ήταν παραφωνία καθώς υποχώρησε κατά 0,45% (κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις στην Intralot που έχει υψηλή στάθμιση), ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριάρχησε με άνοδο 5,07%.
Σε επίπεδο έτος ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 9,28%, ο FTSE 25 είναι στο +10,11%, ο Mid Cap μόλις στο +0,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 15,87%.
Η πορεία της αγοράς δείχνει ότι θέλει και μπορεί να κλείσει το έτος με διψήφιο ποσοστό κερδών και να πλησιάσει κατά το δυνατόν περισσότερο προς την περιοχή των 1.450 μονάδων που συσσώρευσε για μήνες, ενώ δεν αποκλείεται και κίνηση υψηλότερα και εγγύτερα στην περιοχή των 1.480 – 1.500 μονάδων.
Είναι επίσης θετικό ότι σε μια ανοδική εβδομάδα για την αγορά οι συναλλαγές αυξήθηκαν, στοιχείο που μαρτυρά την επαναδραστηριοποίηση μεγάλων χαρτοφυλακίων.
Ο μέσος τζίρος το πενθήμερο ανήλθε στα 114,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 20,7%, ενώ σε επίπεδο 2024 οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 132,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 19,7% έναντι του 2023.
Τι λένε οι αναλυτές
Στην εβδομαδιαία έκθεσή του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «οι επιδόσεις της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου και οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν έδωσαν νέο υλικό προς τιμολόγηση, αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου για το σύνολο της χρονιάς αλλά και της επόμενης χρήσης, για την οποία είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις ως προς την ανθεκτικότητα των βασικών εσόδων.
Η άνοδος δεν είχε καθολική ένταση στο ταμπλό ωστόσο είχε στοιχεία αποτελεσματικής τιμολόγησης των προοπτικών και μπορεί να θεωρηθεί ως μια αρχή διόρθωσης κάποιων στρεβλώσεων. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί μεν από τις γενικότερες τάσεις που θα επικρατήσουν στο εξωτερικό, από την άλλη πλευρά όμως, η επιστροφή στα θεμελιώδη φαίνεται να λειτουργεί και ως ανάχωμα σε ημέρες αδυναμίας για άλλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης έδειξε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης που μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας ανοδική κίνησης με καλύτερες προϋποθέσεις από τις προηγούμενες απόπειρες. Το σημείο αναφοράς και κριτήριο για την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση ανακτήθηκε στις συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης, καθώς ο Γενικός Δείκτης με ένα εμφατικό ανοδικό χάσμα τιμών (1.399 – 1.406) διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Η συνέχεια δεν ήταν μεν ανάλογη σε δυναμική, ωστόσο διαφύλαξε τα κεκτημένα βάζοντας στην ανοδική εικόνα και τον MACD. Η ζώνη των 1.420 μονάδων αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο προσφοράς και θα χρειαστεί τη συνδρομή περισσότερης συναλλακτικής δραστηριότητας για μια πειστική υπέρβαση που θα ενεργοποιήσει πλέον ισχυρά σήματα αγορών από τους μεσοπρόθεσμούς κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.
Η κίνηση αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά των 1.381 μονάδων έρχεται από συσσώρευση με ήπιες μεταβολές και αποτελεί ένα υποσχόμενο ανοδικό σχηματισμό για τους αγοραστές. Ο Γενικός Δείκτης έχει ένα μικρό όριο ανοχής ως τις 1.399 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κλείνει το ανοδικό χάσμα και κινείται η χρονοσειρά των 200 ημερών. Ως πιο πιθανό σενάριο τάσης για αυτή την εβδομάδα είναι η πλάγια ανοδική κίνηση με επαναπροσέγγιση των 1.420 μονάδων».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «η κίνηση του τραπεζικού κλάδου μπορεί να δώσει ρευστότητα στην υπόλοιπη αγορά και να σταματήσει την πτωτική πορεία αρκετών τίτλων της κάτω πλευράς του FTSE 25 και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Προς το παρόν βλέπουμε προσπάθεια αντιστροφής στο σύνολο της αγοράς, με την διαφορά ότι ακόμα δεν έχουμε σημαντικά αγοραστικά σήματα σε αντίθεση με τον τραπεζικό που εδώ και μέρες μας έχει δώσει το έναυσμα».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «τα επίπεδα των 1.432 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι πλέον η κύρια αντίσταση στην παρούσα φάση, ενώ αν κατοχυρωθεί αυτό το όριο, τότε ο κεντρικός δείκτης θα κινηθεί προς τις 1.445 μονάδες και μένει να δούμε αν θα δοκιμάσει και πάλι το μεγάλο επίπεδο των 1.465 μονάδων, που αν καταφέρει να κατοχυρώσει, θα αλλάξει εντελώς εικόνα. Στον αντίποδα, οι 1.404 μονάδες έχουν γίνει η κοντινή σημαντική στήριξη, όπου μια πιθανή διάσπασή της, μπορεί να κλείσει το χάσμα».
Και καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης: «Η περίοδος που βαδίζουμε παράλληλα με τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να μας κρατούν πολύ αισιόδοξους για το μέλλον της χρηματαγοράς. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι όταν τελειώσει η συσσώρευση και αλλάξουμε επίπεδο, η αγορά θα κινηθεί πολύ πιο επιθετικά από ότι την έχουμε συνηθίσει και εκεί θα είναι και η περίοδος που θα προσελκυσθούν ακόμα περισσότερα κεφάλαια τόσο θεσμικών όσο και ιδιωτών επενδυτών».
Διαβάστε ακόμη:
- Έχει λόγο να χαίρεται ο Έλληνας από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ;
- Ο Μασκ έδωσε και θα λάβει: Θα γίνει ο πρωτομάστορας της 4ης βιομηχανικής επανάστασης
- Ποιος κυβερνάει, τελικά, στην πραγματικότητα τις ΗΠΑ
- Η εκλογή Τραμπ έβαλε ταφόπλακα στις βλέψεις της Γιάννας Αγγελοπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας