search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τράπεζα Ελλάδος κατηγορεί το TTF για κερδοσκοπία στο φυσικό αέριο

Oι ενέργειες του TTF δεν ελέγχονται από καμία αρχή στην πράξη...

Η Τράπεζα Ελλάδος κατηγορεί το TTF για κερδοσκοπία στο φυσικό αέριο

Άλλη μία επισήμανση  από τα πολλά και ενδιαφέροντα που περιέχει όντως η ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία και τις αγορές της Τράπεζας της Ελλάδας και η οποία αφορά στο πως φούσκωσαν τεχνητά οι τιμές του φυσικού αερίου, με υπεύθυνο το ολλανδικό hub TTF.

Με απλά λόγια η έκθεση της ΤτΕ εξηγεί ότι υπάρχει συνεχής κερδοσκοπία στα συμβόλαια αερίου στο TTF, αποκαλύπτοντας πράξεις arbitrage και που φουσκώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την πραγματική εικόνα της αγοράς, καθώς διαπιστώνει ανακολουθία παραγωγής και συναλλαγών στην ολλανδική αγορά.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται, το ολλανδικό hub TTF έχει καταστεί βασικός δείκτης αναφοράς για πράξεις arbitrage, γιατί χρησιμοποιείται για την αντιστάθμιση κινδύνου από άλλες συναλλαγές σε φυσικό αέριο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι οι ενέργειες του TTF δεν ελέγχονται από καμία αρχή στην πράξη, με αποτέλεσμα οι τιμές να εμφανίζονται αυξημένες ακόμα και όταν υπάρχει επάρκεια αερίου, αλλά σε αντιστοίχιση με την ολλανδική παραγωγή αερίου, που βαίνει συνεχώς μειούμενη, δεν περνάει στο σύστημα του η κατάσταση αυτή, παρά μόνον η εικόνα της εκεί παραγωγής!

Κάπως έτσι, λοιπόν, με αυτό το κινούμενο πέρα και έξω από κάθε λογική χρηματιστήριο ενέργειας, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν, καταστρέφοντας επιχειρήσεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Με την Κομισιόν και τα συμβούλια αρχηγών κυβερνήσεων και υπουργών ενέργειας, να μην μπορούν επί 10 μήνες τώρα να βρουν μία λύση και μόλις προχτές να υιοθετήσουν τελικά ένα πλαφόν, που στην πράξη θα φανεί ότι μάλλον εμποδίζει παρά θεραπεύει το πρόβλημα

Θα μπορούσα να σας παραθέσω όλο το σχετικό παράρτημα της έκθεσης της ΤτΕ και την όλη πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική της προσέγγιση επί του μείζονος αυτού θέματος, αλλά είναι πολύ τεχνικό κείμενο σε αρκετά σημεία του και το αποφεύγω για ευνόητους λόγους. Όποιοι όμως επιθυμούν να το δουν και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, μπορούν άνετα να μπουν στην σελίδα της κεντρικής τράπεζας και να το αναζητήσουν.

Πραγματικά είναι διαφωτιστικό, για να ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας σε αυτόν τον σύνθετο τεχνοκρατικό κόσμο που ζούμε πλέον.

Διαβάστε ακόμη: