Η υπόθεση της μετεγκατάστασης των κεντρικών γραφείων και υπηρεσιών της Τρ. Πειραιώς από το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο Ελληνικό όπου η Lamda επί της ουσίας αναπτύσσει ένα real estate project, που δεν συνάδει ούτε ταυτίζεται με την αρχική μορφή αξιοποίησης του εμβληματικού σχεδίου, έχει προκαλέσει προβληματισμό στην επιχειρηματική αγορά και το Χρηματιστήριο.

Κατ’ αρχήν καθίσταται προφανής μια πολύ μεγάλη έκθεση της τράπεζας στο συγκεκριμένο project καθώς πέραν της συμμετοχής της στη χρηματοδότηση του έργου μαζί με την Eurobank (;;;) με το ποσόν των 500-600 εκατ. ευρώ έκαστη, η Τρ. Πειραιώς θα διαθέσει τουλάχιστον άλλα 140 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων ιδιόκτητων γραφείων!

Το ζήτημα, για να εξαπλουστεύσουμε την κατάσταση, έχει ως εξής:

1.

Χρειάζεται πράγματι νέα γραφεία η Τρ. Πειραιώς; Και αν ναι, για ποιους λόγους;

Γιατί θέλει να αλλάξει ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια τον αέρα του κέντρου της Αθήνας και ενός ιστορικού κτηρίου με το νεοπλουτίστικο θαλασσινό αεράκι των πύργων του Σαρωνικού;

2.

Η αγορά στην πραγματικότητα διερωτάται μη τυχόν και όλη αυτή η ιστορία της μετεγκατάστασης γίνεται για να ωραιοποιηθούν τα οικονομικά μεγέθη του Ελληνικού, να αυξηθούν τα έσοδα του και να καταστεί το project χρηματοδοτήσιμο!

Όπως έκανε παλιά η Εθνική επί Δημόπουλου για να καταστεί χρηματοδοτήσιμο το εμπορικό κέντρο Παπαθεοχάρη στην Λεωφόρο Συγγρού!

3.

Υπάρχει επίσης ένας προβληματισμός κατά πόσον η Τρ. Πειραιώς ουσιαστικά μετά την εντυπωσιακή αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δις. ευρώ μετεξελίσσεται σε τράπεζα – real estate, καθώς η μέχρι σήμερα λογική ήταν να απαλλαγεί η τράπεζα από το πλήθος ακινήτων που διαθέτει και όχι να τα αυξάνει ιλιγγιωδώς με αγορές 150-200 εκατομμυρίων!

4.

Επί του προκειμένου τώρα, έχουν υπάρξει μελέτες των τιμών των ακινήτων από την Τρ. Πειραιώς;

Έχει γίνει έρευνα αγοράς αν με τα ίδια ή λιγότερα λεφτά αποκτηθούν ακίνητα περισσότερων τετραγωνικών μέτρων;

Υπάρχουν συγκριτικοί πίνακες; Και ακόμη έχει υπάρξει σκέψη αξιοποίησης των υφιστάμενων ακινήτων της τράπεζας;

5.

Τι θα γίνει με το μεγαλειώδες ακίνητο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού; Ένα ιστορικό κτήριο ανυπολόγιστης αξίας το οποίο όλα τα συμφέροντα θα ήθελαν να αποκτήσουν σε προνομιακή τιμή για να αποκομίσουν υπεραξίες!!!

6.

Μεταξύ Τρ. Πειραιώς και Μ.Τ.Σ. έχει υπάρξει σύμβαση παραχώρησης, το εμβληματικό ακίνητο αποκτήθηκε μετά από τεράστια προσπάθεια απέναντι σε πλείστες όσες αντιξοότητες και σήμερα εξελίχθηκε στο πιο εμπορικό και μοναδικό αισθητικά ακίνητο που ουσιαστικά αποτελεί ένα οικοδομικό τετράγωνο στην καρδιά της Αθήνας!

7.

Γιατί λοιπόν η Τρ. Πειραιώς αποφάσισε να απεμπολήσει ένα εμβληματικό ακίνητο, ιστορικής αξίας, που συνδέεται με σύμβαση παραχώρησης σχεδόν 100 ετών;

Η αγορά βοά ότι έχουν υπάρξει προσυνεννοήσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία θα παραχωρηθούν οι χώροι των γραφείων που σήμερα στεγάζουν την διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου το ακίνητο του ΤΧΣ να μετατραπεί στο Harrods της Αθήνας!

Θυμίζω ότι ήδη στους χώρους του εν λόγω κτηρίου – οικοδομικού τετραγώνου της Τρ. Πειραιώς εκτός από θέατρα, καφέ, εστιατόρια λειτουργεί και το εμπορικό κέντρο Attica, ιδιοκτησία επιχειρηματικών συμφερόντων στα οποία πέρασε η πλειοψηφία των μετοχών μετά την κατάρρευση της Folli follie και των Κουτσολιούτσων!

Συνεχίζεται …