Οι βάσιμες ελπίδες ότι η Ρώσο- Ουκρανική σύγκρουση αργά ή γρήγορα θα αποκλιμακωθεί, με αφορμή το σχέδιο συμφωνίας των 15 σημείων που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις των 2 πλευρών, προκάλεσαν την εκτίναξη των διεθνών αγορών με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώνει έκρηξη των τιμών!

Επιπροσθέτως, προχθές η Wall παρά το αρχικό πάγωμα, αντέδρασε τελικώς ισχυρά ανοδικά (ειδικά ο Nasdaq και δευτερευόντως ο Dow) στην απόφαση της FED να αυξήσει κατά 0,25% τα επιτόκια της, καθώς εκτιμήθηκε από τους επενδυτές ότι οι συνολικά 6 αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχουν εξαγγελθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα λειτουργήσουν μακροχρόνια θετικά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού!

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Τετάρτη, για μία ακόμα φορά την παράσταση έκλεψε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας «μαζεύεται», έχοντας ταυτόχρονα μπει στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτικών οίκων, με τη φημολογία για επικείμενο deal με κορυφαίο private equity fund σε σαφώς υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα τιμών να δίνει και να παίρνει!

Μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο κάδρο των ξένων επενδυτών έχουν μπει λόγω και της συγκυρίας, όλες οι μετοχές της Ενέργειας, από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, για την οποία οι φήμες επίσης αναφέρουν ότι βρίσκεται προ των πυλών σημαντικής επιχειρηματικής συμφωνίας, μέχρι τα ΕΛΠΕ, τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και τη ΔΕΗ η οποία δείχνει να ανακάμπτει, με τους πωλητές να υποχωρούν δραματικά και την αισιοδοξία να είναι βάσιμη ενόψει και της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων! Αλλά και τον Ελλάκτωρα και την Ιντρακάτ που διαθέτουν ισχυρούς πυλώνες και προοπτικές στον χώρο της ενέργειας.

Ωστόσο τον κύριο μέρος του όγκου συναλλαγών μονοπώλησαν οι τράπεζες, με την αγορά να υποδέχεται θετικά εν μέσω κρίσης τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων που πιστοποιούν την είσοδο του τραπεζικού συστήματος σε μια νέα ημέρα και το άνοιγμα μιας καινούργιας σελίδας!

Στην συνεδρίαση στα μέσα της εβδομάδας, στην κυριολεξία έγινε πάρτι με τις τράπεζες, με τον σχετικό Δείκτη να σημειώνει εκρηκτική άνοδο της τάξης του 11% και Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank να αναδεικνύονται ως οι πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης!

Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κάδρο των ξένων, όχι μόνο προχθές αλλά διαχρονικά και ουσιαστικά έχουν μπει τα καλά “βαριά χαρτιά” του Χρηματιστηρίου όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ και ο όμιλος Στασινόπουλου όπου αδιαμφισβήτητα κάτι ψήνεται με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της Goldman Sachs!


Ελλάκτωρ: Προχωρά ακάθεκτος σε αύξηση 300-500 εκατ. ο Ολλανδός!

Όπως είναι γνωστό, στο χώρο των Κατασκευών και της Ενέργειας γίνεται ένα πραγματικό BIG BANG!

Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας έχουν αναδείξει στον υπέρτατο βαθμό τις ενεργειακές εταιρείες γύρω από τις οποίες πλέκονται όλα τα μεγάλα stories του ελληνικού χρηματιστηρίου, από την ΔΕΗ και την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, μέχρι την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα ΕΛΠΕ αλλά και τον …ΑΝΕΜΟ, το «Χρυσόμαλλον δέρας» του Ελλάκτωρα, το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου, που αναδεικνύεται την ώρα τούτη ως συγκριτικό πλεονέκτημα στα μάτια των διεθνών επενδυτών και όχι μόνο!

Ταυτοχρόνως η πληθώρα των μεγάλων έργων, για την υλοποίηση των οποίων δεν επαρκούν μόνο οι εγχώριες εταιρείες, δίνει εξασφαλισμένο κατασκευαστικό αντικείμενο για τα επόμενα χρόνια! Είναι επομένως σαφές και κατανοητό ότι τα έργα φτάνουν για όλους, οπότε δεν υφίσταται και κανένα θέμα παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού, σε μια αγόρια γεμάτη, με πληθώρα εργοληπτικού αντικειμένου!!!

Η συγκυρία αυτή μοιραία οδηγεί την ηγεσία του Ελλάκτωρα στον δρόμο προς την τελική αναμέτρηση καθώς τα νέα δεδομένα και η διεθνής συγκυρία δεν επιτρέπουν πάσης φύσης «ομηρίες» από τους κάθε λογής Μπακοκαυμενάκηδες και όσους βρίσκονται από πίσω τους εμφανώς ή αφανώς!

Από τη στιγμή που παρά τις προσπάθειες «συμβιβασμού» οι «εφοπλιστές» το «παίζουν δύσκολοι», δεν υπαναχωρούν και «δεν τα βρίσκουν» για την πώληση των μετοχών τους, τότε μοιραία θα επέλθει η τελική αναμέτρηση μέσα από αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ όπου και θα κριθεί η απόλυτη κυριαρχία.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ολλανδός προχωρά ακάθεκτος, σε αύξηση κεφαλαίου από 300- 500 εκατ. ευρώ, στην οποία οι Μπακοκαυμενάκηδες θα κληθούν να ανταποκριθούν σε ένα ποσόν από 90 – 150 εκατ. ευρώ σε μετρητά!

Οπότε μέσα από την αναμέτρηση αυτή θα ξεκαθαρίσει οριστικά το σκηνικό. Εάν έχουν ή όχι δυνάμεις περαιτέρω ρευστότητας οι Μπακοκαυμενάκηδες και εάν τελικά είναι μόνοι τους ή κρύβονται από πίσω τους και άλλα ισχυρά συμφέροντα!

Εάν οι «εφοπλιστές» του Μαινάλου και του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» καταφέρουν να βρουν τα λεφτά, αυτό σημαίνει ότι έχουν γερές πλάτες, ισχυρούς συμμάχους και το παιχνίδι θα προσλάβει νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

Εάν δεν τα βρουν, τότε η σεμνή τελετή θα έχει λάβει τέλος και …κάθε κατεργάρης θα επιστρέψει στον πάγκο του.


Εξελίξεις με Ιβάν, ΟΛΘ και Open!

Την ώρα που οι χώρες της Δύσης, η μία μετά την άλλη, εφαρμόζουν κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς, στην Αθήνα οι πιέσεις της Αμερικανικής πλευράς προς την κυβέρνηση φέρονται να ενισχύονται, όσον αφορά τον ρόλο και την ενεργό επιχειρηματική παρουσία και δράση του Ρώσου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μολονότι ο εν λόγω ολιγάρχης, που υπήρξε στενός άνθρωπος του Πούτιν στο παρελθόν, δεν έχει ενταχθεί στη λίστα των υπό δίωξη μεγαλοεπιχειρηματιών!

Ωστόσο η Αμερικανική πρεσβεία ανησυχεί – και έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια της κατά το παρελθόν- για τη διείσδυση Σαββίδη τόσο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μεγίστης γεωπολιτικής σημασίας, καθώς και στον χώρο των media δια μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Open, το οποίο οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν ως φιλορωσικό και το οποίο η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα καλεί τους Έλληνες πολίτες να παρακολουθούν ως αξιόπιστο!

Επιπροσθέτως συναγερμός έχει σημάνει με αφορμή το ενδεχόμενο το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ο αμερικανικός παράγοντας έχει καταστήσει ως καθοριστικό σημείο αναφοράς στο Αιγαίο, να περάσει στα χέρια των Ρώσων δια μέσω του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος με όχημα τον ΟΛΘ διεκδικεί τον διαγωνισμό που βγαίνει τον Απρίλιο!

Υπό το πρίσμα των διεθνών αυτών πιέσεων και συγκυριών θεωρείται βέβαιον ότι στον Ιβάν Σαββίδη που φέρεται να βρίσκεται εγκατεστημένος κάπου στα Βαλκάνια (και δεν ακολούθησε τους γιους του Γιώργη και Νίκο στην πρόσφατη έλευςη τους στην Ελλάδα) έχουν σταλεί τελεσίγραφα τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από την κυβέρνηση, τα οποία αφορούν σε πρώτη φάση τον ΟΛΘ τον οποίο καλούν να πωλήσει, όπως και το Open από το οποίο ζητείται η άμεση απεμπλοκή του!

Ενώ τα τελεσίγραφα αφήνουν απέξω τον ΠΑΟΚ και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική!

Οι πληροφορίες φέρουν τον Ιβάν Σαββίδη να αποδέχεται την αποχώρηση του, υπό τη συγκυρία των καιρών, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι προτάσεις που έχει δεχτεί για τον ΟΛΘ από δύο ξένα funds, ένα αμερικανικό και ένα βρετανικό (για την ακρίβεια σκωτσέζικο), είναι σχετικά χαμηλές και δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα.


Τρ. Πειραιώς: Το turn around story, ο ρόλος του Χρ. Μεγάλου και η πρωτοκαθεδρία!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η υπόθεση της Τρ. Πειραιώς, μαζί με την ΔΕΗ αποτελούν τα 2 ηχηρά turn around stories της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα καταγράφουν στη συνείδηση των επενδυτών και της κοινής γνώμης ως σημεία αναφοράς των καιρών!

Η «επιχείρηση ανάκαμψης» της Τρ. Πειραιώς με πρωτεργάτη και κατευθυντήριο νου τον Χρ. Μεγάλου, υπό την απτή υποστήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της, έλαβε χώρα αφού προηγουμένως το τραπεζικό ίδρυμα βρέθηκε σε θέση απαξίωσης, στα όρια της πτώχευσης από τις προηγούμενες διοικήσεις της, που την λεηλάτησαν μέσα από πλήθος παράνομων – κακουργηματικών πράξεων και σωρεία σκανδάλων που τελικώς, λόγω της κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης την «έβγαλαν καθαρή»δια της εγκαθίδρυσης καθεστώτος τραπεζικής ασυλίας για πράξεις και παραλείψεις!

Η Διοίκηση Μεγάλου με προσήλωση στο στόχο και άψογο σχεδιασμό κατάφερε ειδικά μέσα στον τελευταίο χρόνο να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, να ανασυντάξει, εκσυγχρονίσει και θωρακίσει κεφαλαιακά την τράπεζα, να μειώσει τα κόκκινα δάνεια – φέτος σε ρυθμό μονοψήφιο γύρω στο 7%-8%- και να προδιαγράψει νέες επενδύσεις και περαιτέρω αναπτυξιακή πολιτική επέκτασης!

Μέσα σε ένα χρόνο η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε την «ολική επαναφορά» στη διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στο τραπεζικό σύστημα και από τον κατακερματισμό σε «καλή» και «κακή» που κάποιοι ονειρεύονταν και μεθοδεύαν για να τη βγάλουν από τη μέση, με «πλιάτσικο των ασημικών της», την ώρα τούτη η τράπεζα βρίσκεται σε θέση ισχύος, «κοιτάζει στα μάτια» τον ανταγωνισμό και έχει ήδη ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους 3 δις. ευρώ, τόσο μέσω της αύξησης μαμούθ των 1,4 δις. ευρώ που ολοκληρώθηκε με απίστευτη επιτυχία, όσο και από την πώληση κόκκινων δανείων, τις τιτλοποιήσεις και τον απεγκλωβισμό από μη κερδοφόρες δραστηριότητες!

Ειδικά η αύξηση κεφαλαίου υπήρξε σταθμός και σημείο αναφοράς, καθώς η συμμετοχή των ξένων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών υπήρξε μοναδική, ανεπανάληπτη και σαφές – ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης τόσο προς τη διοίκηση της Τράπεζας για το μάνατζμεντ και τους χειρισμούς της, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση που στήριξε – και συνεχίζει να στηρίζει το σχέδιο αποκρατικοποίησης – καθώς και τον συντονιστή της έκδοσης Goldman Sachs που επίσης αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις!

Υπό το πρίσμα αυτό είναι πλέον πασιφανές πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει γυρίσει σελίδα, μέσα από την εξυγίανση και την κεφαλαιακή της ενίσχυση, αφήνοντας πίσω τα βαρίδια – και τα φαντάσματα – του παρελθόντος που την περιέφεραν σε κατάσταση χρεοκοπίας και παλαιοκομματικής κρατικοποίησης, διεκδικώντας την ώρα τούτη με ιδιαίτερες αξιώσεις τον ιστορικό της ρόλο στην πρωτοκαθεδρία του τραπεζικού συστήματος!