Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο υπουργείο Υγείας.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης  – παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γιάννης Οικονόμου, μέσα σε ένα θετικό κλίμα, παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση για πέπτη φορά στην πολιτική του καριέρα.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παρέδωσε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέροντας τέσσερα επιτεύγματα επί των ημερών του: την ποσοτική βελτίωση της αστυνόμευσης, την υλοποιήση επιστροφής 1.500 αστυνομικών στους δρόμους, τη βελτίωση εμφανούς αστυνόμευσης με αλλαγές στην Άμεση Δράση και τους διαγωνισμούς ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ για εκσυγχρονισμό των καμερών στους δρόμους και αγορά φορητών καμερών.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που αναλαμβάνει το υπουργείο, ανέφερε: «Τραβάμε μια γραμμή με το παρελθόν όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Η εποχή άλλαξε και πρέπει να πω ότι είμαστε πίσω. Είχαμε νεκρούς, πολίτες και αστυνομικούς. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Εκφράζω την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου».

Υπουργείο Υγείας

Αλλαγή πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας, όπου ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, παρέδωσε στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως ειπώθηκε από τις ομιλίες των δύο υπουργών μεγάλη φιλία συνδέει τόσο τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μια φιλία την οποία ο Άδωνις αποκαλεί «Κάρμα».

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοϊδης τόνισε για τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι η υγεία περνάει σε πολύ καλά χέρια και ότι είναι ένας υπουργός «με τον οποίο έχω συμπορευθεί στο παρελθόν και ένα πρόσωπο με ιστορική και συναισθηματική αξία».

Οι δύο υπουργοί, είχαν επίσης, μόνο καλά λόγια να πουν για τους γενικούς γραμματείς και τους υφυπουργούς.

Ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε στον γενικό γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού Άρη Αγγελή ως σημαντικό ακαδημαϊκό, στη Φωφώ Καλύβα ως «εργάτρια της υγείας η οποία με αριστοτεχνικό τρόπο υλοποιεί όλες τις μεταρρυθμίσεις», στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο ως «άξιο συνεργάτη και σπουδαίο Επιστήμονα και στον Μάριο Θεμιστοκλέους ως «την ψυχή του υπουργείου και πολιτικό νου».

Επίσης στην Λίλιαν Βιλδιρίδη ως «πολύτιμη και μοναδική όπου αξίζει πολλά το μυαλό της ακόμα περισσότερο το ήθος της».

Όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπορεί ο χρόνος του να ήταν σύντομος στο υπουργείο υγείας μόλις ένα χρόνο – στην πρώτη θητεία του 2013 2014 – αλλά ήταν πυκνός πολιτικός χρόνος στον οποίο είχε την αίσθηση ότι έζησε και εργάστηκε για πέντε χρόνια! «έχω πλήρη συνείδηση ότι είναι ένα δύσκολο υπουργείο έχω πλήρη συνείδηση των προβλημάτων έρχομαι με μεγάλο κέφι». Μάλιστα όταν έφυγε από το υπουργείο Υγείας την άλλη μέρα πήγε στο σουπερμάρκετ με την Ευγενία Μανωλίδου και μία ηλικιωμένη κυρία τον πλησίασε και του είπε γιατρέ έχω ένα πονοκέφαλο. Τι μπορώ να κάνω; Και ο Αδωνις της είπε κυρία μου εγώ είμαι βιβλιοπώλης δεν είμαι γιατρός…

Ο Άδωνις κατέληξε λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας είναι ένα σπουδαίο υπουργείο, με σπουδαίους ανθρώπους είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη μου και χαίρομαι γιατί τώρα μπορούν να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις ηπιότερα. «Γιατί στην πρώτη θητεία είχαμε μεγάλες δυσκολίες λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων και μεγάλων περικοπών», σημείωσε.

Υπουργείο Εργασίας

Η υποδοχή έγινε από τον Άδωνι Γεωργιάδη στη νέα υπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τον χθεσινό μίνι ανασχηματισμό – έκπληξη.

Ο απερχόμενος υπουργός έδωσε το σήμα «έναρξης» του ανασχηματισμού με την πρώτη «παράδοση – παραλαβή» της ημέρας και φρόντισε να ενημερώσει τη νέα υπουργό κα Δόμνα Μιχαηλίδου για τις εκκρεμότητες και την «ατζέντα» του Υπουργείου.

Την νέα υπουργό Εργασίας καλωσόρισε καλωσόρισε ο κ. Αδωνις Γεωργιαδης, αφού αναφέρθηκε στο έργο που επιτεύχθηκε το προηγούμενο εξάμηνο και ευχήθηκε καλή αρχή στην κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. «Ξαναγυρνώ εδώ με την καλύτερη ομάδα, παραλαμβάνοντας απο έναν πολύ γρήγορο και ικανό υπουργό, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου λ, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τον απολογισμό έργου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο επίκεντρο των τελευταίων έξι μηνών βρέθηκαν το εργασιακό και το ασφαλιστικό νομοσχέδια, τα οποία πήραν το «πράσινο φως» από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει σχετικό το απερχόμενο επιτελείο του υπουργείου, με το πρώτο εργασιακό νομοσχέδιο (N. 5053/2023), δημιουργήθηκε ένα «πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», ενώ ταυτόχρονα «αντιμετωπίστηκαν χρόνιες στρεβλώσεις»στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Παράλληλα, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (Ν. 5078/2023) που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, δίνει «λύση» σε πολλά ζητήματα που αφορούν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.

Διαβάστε ακόμη: