Η απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένες ποσοστώσεις στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στις 15 Μαΐου, με κυριότερη την ισότιμη συμμετοχή των δυο φύλων σε αυτή, οδηγεί ασφαλώς στη «σφαγή των …ανδρών», ενώ δίνει αυξημένο ρόλο στις γυναίκες.

Οι τάσεις ξεκίνησαν ήδη τη μάχη για τον αριθμό μελών που θα εκλέξουν στην 300μελή νέα Κεντρική Επιτροπή.

-Οι «προεδρικοί» (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, ΔΗΜΑΡ, διάφοροι «πασοκογενείς» κοκ) έλαβαν στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου από τα μέλη ή όχι, περίπου το 75%, έναντι 25% της «Ομπρέλας», της μειοψηφίας του κόμματος, στην οποία ηγούνται στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Βίτσας.

– Με δεδομένο ότι για τη νέα Κεντρική Επιτροπή θα ψηφίσουν τα ίδια μέλη που ψήφισαν και για την εκλογή των συνέδρων, είναι λογικό ότι οι συσχετισμοί θα κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα. Οι «προεδρικοί», ωστόσο, είναι μια ομοιογενής πλειοψηφία και κινδυνεύουν εάν σπάσουν οι γραμμές που θα δοθούν να δει αρκετά μικρότερα ποσοστά.

-Οι «προεδρικοί» θα ήθελαν μια πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή ανάλογη με αυτή που πέτυχαν στο Συνέδριο (75-25), θα είναι όμως ευχαριστημένοι και με 70-30, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 10 μέλη που θα εκλεγούν, ίσως και είκοσι, δεν θα είναι ενταγμένοι σε τάσεις.

– Η «Ομπρέλα» φαίνεται να «παλεύει» για το 40%, θα είναι ευχαριστημένη με το 35%, ενώ τυχόν επιβεβαίωση του συσχετισμού του Συνεδρίου (75-25) θα αποτελεί ασφαλώς μεγάλη ήττα για τη συγκεκριμένη τάση.

Οι τάσεις ήδη ετοιμάζονται για τη «μεγάλη αναμέτρηση» για τους συσχετισμούς στη νέα Κεντρική και έως τις αρχές της άλλης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχουν έτοιμες τις λίστες που θα προωθήσουν. Όποια έχει την ισχυρότερη ομάδα γυναικών, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους της!