Η Qatar Airways «βλέπει» ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους και ανέφερε ότι θα επιδιώξει να προσθέσει περισσότερα δρομολόγια, ανάλογα με την ταχύτητα διάθεσης των νέων αεροσκαφών Airbus SE και Boeing Co.

Ο αερομεταφορέας –με έδρα τη Ντόχα– «είδε» τη ζήτηση για αναψυχή και επιχειρήσεις να αυξάνεται μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα από την έλλειψη νέων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ακμπάρ Αλ Μπακέρ.

«Υπάρχει καθυστέρηση από τη Boeing με τα 787 και 777X. Όλα αυτά, είναι στα σκαριά και περιμένουμε να μάς παραδοθεί μεγάλος αριθμός 787, εφέτος. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε 85 – 90 προορισμούς, ανάλογα με τις παραδόσεις αεροσκαφών», τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ντουμπάι.

Ο αερομεταφορέας είναι ο πρώτος πελάτης τόσο για τις επιβατικές, όσο και τις εμπορευματικές εκδόσεις της νέας οικογένειας 777, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στη γκάμα προϊόντων της Boeing και κληρονόμου του Jumbo 747, η παραγωγή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες.

Η Qatar Airways, η οποία «πετάει» σήμερα σε περισσότερους από 160 προορισμούς παγκοσμίως, ελπίζει, επίσης, να αρχίσει σύντομα να λαμβάνει παραδόσεις από την Airbus, υποστήριξε ο Ακμπάρ Αλ Μπακέρ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών γνωστοποίησε ότι η αεροπορική βιομηχανία θα επιτύχει τα πρώτα της εφετινά κέρδη μετά την πανδημία, ενισχυμένη κυρίως από την ανάκαμψη των ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ακόμη, η επαναλειτουργία της Κίνας στα διεθνή ταξίδια θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια αεροπορική κίνηση στα επίπεδα προ κορωνοϊού, ήδη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με μία από τις κορυφαίες εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο.

Ο Αλ Μπακέρ σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στην ταξιδιωτική ζήτηση από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και αναμένει άλλη μία καλή χρονιά. Αισιοδοξεί, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό σε περιφερειακό επίπεδο, ιδίως από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Το βασίλειο σχεδιάζει να αγοράσει 78 αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliners, καθώς ο Πρίγκιπας – Διάδοχος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ανανεώνει τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας και επιβλέπει την άνοδο μίας νέας διεθνούς αεροπορικής εταιρείας –της Riyadh Air– που επιδιώκει να ανταγωνιστεί την Emirates και την Qatar Airways.

Με συντελεστή πληρότητας σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 80%, υπάρχει αρκετός χώρος για περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, υπογράμμισε ο Ακμπάρ Αλ Μπακέρ, προσθέτοντας ότι η Qatar Airways είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία με τη Riyadh Air, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού κωδικού.

Διαβάστε ακόμη: