search

MAIN STREET

Η πρώτη κεντρική τράπεζα που προσδιορίζει το επίπεδο επιτοκίου γύρω από το οποίο εκτιμάται η κορύφωση της ανόδου

Οι νοτιοκορεάτες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο τομέας των νοικοκυριών τους είναι από τους πιο υπερχρεωμένους στον κόσμο.

bankofkoreagovernor

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό της σύσφιξης της πολιτικής της για να επιτύχει μια ήπια προσαρμογή των τιμών στην αγορά ακινήτων της χώρας και ελπίζει ότι η κορύφωση του επιτοκίου στόχου σε αυτόν τον κύκλο θα είναι περίπου 3,5%, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της σε συνέδριο του Reuters.

Ο κυβερνήτης Rhee Chang-yong αρνήθηκε να πει εάν η Τράπεζα της Κορέας (BOK) θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική πριν το πράξει η Federal Reserve των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα επιτόκια της Νότιας Κορέας δεν πρέπει να είναι πολύ κάτω από αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω του κινδύνου εκροής κεφαλαίων.

Η BOK, η οποία τον Αύγουστο του 2021 έγινε μία από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες μεγάλης οικονομίας που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς κατά συνολικά 275 μονάδες βάσης από το ιστορικό χαμηλό ποσοστό 0,5%.

Με το επιτόκιο πολιτικής τώρα να διαμορφώνεται στο 3,25%, ο Rhee ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να ανέβουν πολύ υψηλότερα.

“Υπάρχουν λοιπόν πολλές αβεβαιότητες, αλλά αν τα πράγματα πάνε όπως αναμενόταν, ελπίζουμε ότι μπορούμε πιθανώς να προσαρμόσουμε το τελικό επιτόκιο περίπου στο 3,5%.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας προσδιορίζει ένα επίπεδο γύρω από το οποίο ελπίζει ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν.

Οι νοτιοκορεάτες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο τομέας των νοικοκυριών τους είναι από τους πιο υπερχρεωμένους στον κόσμο και είναι ακόμη πιο επιρρεπής σε αυξήσεις επιτοκίων λόγω της επικράτησης των μεταβλητών επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Οι τιμές των ακινήτων ήδη πέφτουν.

Διαβάστε ακόμη: