Αυτό που θα περιγράψει σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μόνο το νομοθετικό έργο που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα αλλά ένα συνολικό σχέδιο για την διακυβέρνηση της χώρας με ορόσημα και θεσμικές αλλαγές.
Πάνω απ’ όλα, όμως, σήμερα θα διαφανεί πως έχει σχεδιάσει την πολιτική κυριαρχία του για τα επόμενα χρόνια.
2 μεγάλες παραδοχές
Το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε δείχνει ξεκάθαρα 2 πράγματα: Πρώτον ότι η ΝΔ έχει εισχωρήσει με επιτυχία στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά έχοντας αφήσει χώρο στα δεξιά κόμματα και δεύτερον τα υπόλοιπα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα της εξουσίας.
Ουσιαστικά, ο Κ. Μητσοτάκης παίζει χωρίς αντίπαλο δέος και ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να ανακάμπτει – αντιθέτως μπαίνει σε καταστάσεις εξαύλωσης- και το ΠΑΣΟΚ να μην πείθει ότι μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά, τίποτα δεν φαίνεται να απειλεί την κυβερνητική θητεία και την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κίνδυνος από το εθνικό κόμμα
Που μπορεί να χάσει η ΝΔ; Μόνο από τα δεξιά. Η σύγχρονη κοινωνική ατζέντα και τα προβλήματα της Ευρώπης (μεταναστευτικό, ακρίβεια, ασφάλεια κ.α) θα δημιουργήσει χώρο για την ανάπτυξη εθνικού κινήματος στην Ελλάδα όπως και στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης.
Το Vox στην Ισπανία είναι 3ο κόμμα, το AfD στην Γερμανία είναι πλέον 2o κόμμα, στην Ιταλία η Μελόνι ήδη κυβερνάει σε εθνικό συνασπισμό, στην Γαλλία το κόμμα της Λεπέν είναι πρώτο κόμμα, όμως δεν θα μπορέσει να γίνει πρόεδρος λόγω του συστήματος της προεδρίας, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία παραμένει ισχυρός.
Πολιτικά, η δεξιά και η ακροδεξιά είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας πλέον πανευρωπαικά.
Αυτό δεν θα αργήσει να γίνει και στην Ελλάδα. Ήδη το πρόπλασμα του το βλέπουμε σε αυτή τη Βουλή. Η ακροδεξιά, αθροιζόμενη, είναι στο 13-14% απλά είναι κατακερματισμένη.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο εκλογικό νόμο και αλλαγή ορίου εισόδου στο 5%.
Αυτό δεν θα σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά θα την συνασπίσει σε ένα κόμμα.
Ποιο θα είναι αυτό, θα φανεί από το ύφος της αντιπολίτευσης που θα κάνει.
Δεν απειλείται ο Μητσοτάκης την επόμενη διετία
Μολονότι, η ακροδεξιά αριθμεί ένα μεγάλο ποσοστό δεν απειλεί την εξουσία του Κ. Μητσοτάκη που έχει φροντίσει να κινηθεί νωρίς προς το Κέντρο αυτό που παραδοσιακά δίνει την αυτοδυναμία και άρα την εξουσία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξασφαλίσει την επόμενη θητεία του η οποία θα ήταν ακόμα πιο άνετη εάν δεν είχε πολυδιασπαστεί τόσο πολύ το σύστημα.
Ατζέντα καθημερινότητας ξεκινάει ο Πρωθυπουργός
Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης σήμερα;
Γνωρίζει ότι για να μείνει κυρίαρχος θα πρέπει να έχει μία ατζέντα καθημερινότητας, γι’ αυτό και στις προγραμματικές θα αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα για την ακρίβεια όπως την συνέχιση του market pass, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, την κατάργηση του πέναλτι για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
Παράλληλα, όμως, θα αναφέρει και το βασικά μέλημά αυτής της τετραετίας, την αύξηση των μισθών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Θεσμικές αλλαγές και αναθεώρηση Συντάγματος
Συγχρόνως θα αναπτύξει μία βεντάλια θεσμικών παρεμβάσεων, στην Παιδεία και την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, στην Υγεία με πρώτη και καλύτερη την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ και τις προσλήψεις στο ΕΣΥ και φυσικά την σύμπραξη ιδιωτών στην δημόσια υγεία για την κάλυψη μεγάλων αναγκών στα νοσοκομεία κ.α. Τέλος,
θα μιλήσει για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και το νέο επιτελικό κράτος και την αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων.
Μεγάλο κεφάλαιο θα δαπανηθεί για την συνταγματική αναθεώρηση.
Κυρία παρέμβαση το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στην οποία έχει θέσει επικεφαλής τους Πικραμμένο-Σπυρόπουλο με εποπτεία τον Μάκη Βορίδη.
Τα 3 ορόσημα της θητείας Μητσοτάκη
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν 3 ορόσημα στην θητεία του Κ.Μητσοτάκη.
Την εμπροσθοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία από τον τέλος Αυγούστου, την επενδυτική βαθμίδα που θα έρθει αρχές Σεπτέμβρη και φυσικά την συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει το 2025 από την σημερινή προτείνουσα Βουλή.
Για να ισχύσουν οι αλλαγές στα άρθρα, θα πρέπει να μεσολαβήσουν εκλογές.
Εκεί λοιπόν, είναι κάποιοι που πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εξαντλήσει την τετραετία αλλά θα προσφύγει εκ νέου σε εκλογές, με νέο εκλογικό νόμο με 5% όριο εισόδου και τελειωμένη την συνταγματική αναθεώρηση που τυπικά θα χρειαστεί μία απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Το σχήμα 2+4 που δίνει ζωτικό πολιτικό χώρο 6 ετών στη ΝΔ
Υπό αυτή τη συνθήκη, ο Κ. Μητσοτάκης θα ξανακερδίσει άνετα τις εκλογές, θα κόψει κάποια κόμματα κάτω του 5% και θα μπει στη νέα Βουλή με πάνω από 165 βουλευτές.
Και θα μπορεί να προχωρήσει την πιο εμβληματική πρωτοβουλία της μεταπολίτευσης, δηλαδή την δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου.
Το σχήμα, όπως λένε πολλοί, είναι τέτοιο που ο Μητσοτάκης θα έχει πλέον καθαρό ζωτικό χώρο 6 ετών.
Βέβαια, κάποιοι άλλοι είναι πιο ρισκαδόροι και τονίζουν στον Κ.Μητσοτάκη ότι και μετά από μία 4ετία θα μπορεί να είναι ξανά νικητής.
Μέσα σε 4 χρόνια θα μπορεί να έχει δημιουργηθεί μία άλλη αντιπολίτευση, οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά κάποια στιγμή θα τελειώσουν…