Ένας ολόκληρος κρυμένος και μυστικός από τον κόσμο των ανθρώπων κρύβεται στο βάθος των ωκεανών, θησαυροί, τρομακτικοί ήχοι και υποβρύχιοι καταρράκτες.

Δυστυχώς, ο παγκόσμιος ωκεανός μας δεν ήταν ποτέ περισσότερο σε κίνδυνο. Ρύπανση από πλαστικά, υπερθέρμανση του πλανήτη, παράνομο κυνήγι και υπεραλίευση… ο ωκεανός αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις και πρέπει να κάνουμε αλλαγές τώρα για να τον προστατεύσουμε και να τον αποκαταστήσουμε, όπως και όλο το περιβάλλον.

Ο ωκεανός κάνει πολύ περισσότερα για εμάς από το να προσφέρει ένα γραφικό μέρος για να απολαύσουμε μια ηλιόλουστη μέρα. Παράγει πάνω από το μισό οξυγόνο του κόσμου, βοηθά στη ρύθμιση του κλίματος και απορροφά 50% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρά μας. Είναι το σπίτι σε μια τεράστια ποικιλία άγριας ζωής και βιοποικιλότητας. Μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε αγαθά σε όλο τον κόσμο και μας παρέχει τρόφιμα και συστατικά για φάρμακα. Είναι επίσης μια σημαντική οικονομική κινητήρια δύναμη για τις πολλές κοινότητες που εξαρτώνται από τον ωκεανό για τα προς το ζην. Ο ωκεανός είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους του κόσμου, επομένως πρέπει όλοι να παίξουμε τον ρόλο μας στη φροντίδα του.

Και σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να αναλάβετε δράση, δείτε αυτά τα παράξενα και υπέροχα γεγονότα που δείχνουν πόσο ιδιαίτερος είναι πραγματικά ο ωκεανός.

#1

Η συντριπτική πλειοψηφία της ζωής στη Γη είναι υδρόβια

#2

Υπάρχουν περισσότερα ιστορικά αντικείμενα κάτω από τη θάλασσα από ό,τι σε όλα τα μουσεία του κόσμου μαζί. Υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια ναυάγια σε όλο τον κόσμο.

#3

Η μεγαλύτερη αλυσίδα βουνών της Γης, η Mid-Ocean Ridge, εκτείνεται για 40.390 μίλια – δέκα φορές περισσότερο από τις Άνδεις – και βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου κάτω από τον ωκεανό. Η ανθρωπότητα έχει εξερευνήσει λιγότερα από αυτά τα βουνά από την επιφάνεια της Αφροδίτης ή τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

#4

Όταν το αλμυρό νερό και το υδρόθειο συνδυάζονται, γίνεται πιο πυκνό από το υπόλοιπο νερό γύρω του, επιτρέποντάς του να σχηματίσει μια λίμνη ή ένα ποτάμι που ρέει κάτω από τη θάλασσα. Αυτό εξηγεί επίσης πώς ο ψηλότερος καταρράκτης του κόσμου – ο καταρράκτης του στενού της Δανίας – βρίσκεται επίσης στον ωκεανό.

#5

Το κοράλλι εξαρτάται από τα φύκια ως κύρια πηγή διατροφής, αλλά το πολύ ηλιακό φως μπορεί να βλάψει τα φύκια που ζουν μέσα στα κοράλλια σε ρηχά νερά. Για να μετριαστεί αυτό, τα κοράλλια φθορίζουν, δημιουργώντας πρωτεΐνες που λειτουργούν ως ένα είδος αντηλιακού για τα φύκια.

#6

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα των κοραλλιών, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος – η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στον κόσμο – αποκαλεί επίσης τον ωκεανό σπίτι. Βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας και είναι τόσο τεράστιος που μπορεί να φανεί από το διάστημα.

#7

Ένα μέσο μεγάλο παγόβουνο από την Ανταρκτική περιέχει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού – αρκετά για να δώσουν σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους αρκετό πόσιμο νερό για πέντε χρόνια. Κάποια στιγμή μια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησε σχέδια να ρυμουλκήσει ένα παγόβουνο στα ΗΑΕ για να μετριάσει τον σοβαρό κίνδυνο ξηρασίας της χώρας, αλλά το έργο εξαφανίστηκε αθόρυβα.

#8

Γνωρίζουμε ήδη ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, αλλά εάν όλοι οι παγετώνες και τα φύλλα του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής έλιωναν ταυτόχρονα, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε περίπου 262 πόδια, που είναι περίπου το ύψος ενός κτιρίου 26 ορόφων – λίγο πιο κοντό από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

#9

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι ο ωκεανός είναι μπλε απλώς και μόνο επειδή αντανακλά το χρώμα του ουρανού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το χρώμα του ωκεανού είναι αποτέλεσμα των χρωμάτων που απορροφούν το νερό στο κόκκινο τμήμα του φάσματος φωτός. Το νερό λειτουργεί σαν φίλτρο, αφήνοντας πίσω του χρώματα στο μπλε μέρος του φάσματος. Το φως που αναπηδά από τα επιπλέοντα ιζήματα και τα σωματίδια στο νερό βοηθούν επίσης τον ωκεανό να αποκτήσει πράσινες, κόκκινες ή άλλες αποχρώσεις. Και επειδή τα μπλε μήκη κύματος διεισδύουν πολύ πιο βαθιά από κάποια άλλα μήκη κύματος, ο ωκεανός εμφανίζεται πιο «μπλε» όσο πιο βαθιά γίνεται.

#10

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο ηφαίστεια κάτω από το νερό, και ενώ η πλειονότητα από αυτά δεν είναι ενεργά, περίπου το 80% των ηφαιστειακών εκρήξεων του πλανήτη, ωστόσο, συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Αυτές οι ηφαιστειακές δομές δημιουργούν υπερθερμασμένους αεραγωγούς που εκτοξεύουν ζεστό νερό βαθιά κάτω από την επιφάνεια, οι οποίες διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο οικοσύστημα του ωκεανού καθώς μια ποικιλία μορφών ζωής ευδοκιμεί σε αυτές τις θερμές περιοχές.

 

Διαβάστε περισσότερα