Ρώσοι εκπρόσωποι δεν προσκλήθηκαν στις εκδηλώσεις της 78ης επετείου από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου της Πολωνίας από τον Κόκκινο Στρατό, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινή (25/01) ανακοίνωση της διοίκησης του μουσείου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επίθεση εναντίον μίας ελεύθερης και ανεξάρτητης Ουκρανίας, εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στον εφετινό εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του Άουσβιτς», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή (27/01), γνωστοποίησε ο Πιότρ Σαβίτσκι, εκπρόσωπος του μουσείου, μιλώντας στο AFP.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία συμμετείχε πάντα στις τελετές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την 27η Ιανουαρίου, με τον Ρώσο εκπρόσωπο να εκφωνεί ομιλία στην κύρια τελετή. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του μουσείου, Πιότρ Τσεϊβίνσκι, ήταν προφανές ότι δε μπορούσε να υπογράψει επιστολή, με την οποία θα απηύθυνε πρόσκληση στον Ρώσο Πρέσβη, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ευελπιστώ ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, όμως, έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Η Ρωσία θα χρειασθεί πολύ, πολύ χρόνο και μία βαθιά ενδοσκόπηση έπειτα από αυτή τη σύγκρουση, ώστε να επιστρέψει στα σαλόνια του πολιτισμένου κόσμου», τόνισε, όπως μετέδωσε με το πρακτορείο PAP.

Την 24η Φεβρουαρίου, μέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το μουσείο χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση ως «πράξη βαρβαρότητας». «Αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα κριθεί από την ιστορία και οι δράστες –ελπίζουμε– από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είχε γράψει η διεύθυνση του μουσείου.

Χτισμένο στην κατεχόμενη –από τους ΝαζίΠολωνία, το Άουσβιτς – Μπίρκεναου είναι το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε η Ναζιστική Γερμανία εναντίον έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων, ένα εκατομμύριο από τους οποίους πέθαναν στο στρατόπεδο μεταξύ 1940 και 1945, με περισσότερους από 100.000 μη Εβραίους. Αυτό το στρατόπεδο, όπου απεβίωσαν επίσης περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες, απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, την 27η Ιανουαρίου 1945.

Σχεδόν το 1/4 των νεαρών Ολλανδών πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος

Διαβάστε ακόμη: