Σχεδόν το 25% των Ολλανδών που γεννήθηκαν μετά το 1980, έχουν την πεποίθηση ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί μύθο ή ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι ιδιαιτέρως υπερεκτιμημένος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα (25/01).

Η Ολλανδία είναι μία από τις έξι χώρες στις οποίες διενεργήθηκε έρευνα σχετικά με τις γνώσεις και την ευαισθητοποίηση για το Ολοκαύτωμα από το Claims Conference, μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που προσπαθεί να εξασφαλίσει ουσιαστική αποζημίωση για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Οι άλλες πέντε χώρες είναι η Αυστρία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σε συνεντεύξεις με 2.000 ανθρώπους άνω των 18 ετών, το 12% των ερωτηθέντων στην Ολλανδία πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος ή κάτι μεγαλοποιημένο, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών στις οποίες διεξήχθη η έρευνα. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 23% για όσους γεννήθηκαν μετά το 1980, σύμφωνα με την έρευνα, συγκριτικά με 15% σε Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία.

«Αυτό δεν είναι μονάχα σοκαριστικό, αλλά και πολύ σοβαρό. Ως κοινωνία, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και πρέπει να γίνει γρήγορα», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, Ντιλάν Γεσιλγκός – Ζεγκέριους, αντιδρώντας στην έρευνα. Ο Γκίντιαν Τέιλορ, Πρόεδρος του Claims Conference, γνωστοποίησε ότι τα ευρήματα αποτελούν μέρος μίας αυξανόμενης τάσης. «Στη μία έρευνα μετά την άλλη, συνεχίζουμε να εντοπίζουμε μείωση στη γνώση και την ευαισθητοποίηση για το Ολοκαύτωμα. Εξίσου ανησυχητική είναι η τάση ως προς την άρνηση και τη στρέβλωση», προσέθεσε.

Το Ολοκαύτωμα ήταν η γενοκτονία των Εβραίων στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1941 έως το 1945, η Ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της, δολοφόνησαν συστηματικά έξι εκατομμύρια Εβραίους σε όλη την –υπό γερμανική κατοχή– Ευρώπη. Μόνο στην Ολλανδία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρχε πληθυσμός σχεδόν 150.000 Εβραίων πριν αρχίσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1939. Περίπου το 75% αυτού του πληθυσμού, δολοφονήθηκε.

Απαντώντας σε αυτά τα ευρήματα, το Ίδρυμα «Άννα Φρανκ», που εδρεύει στο Άμστερνταμ, έκανε έκκληση για περισσότερη εκπαίδευση αναφορικά με το Ολοκαύτωμα στα σχολεία. Η Άννα Φρανκ είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το ημερολόγιο που κρατούσε, ενώ κρυβόταν κατά τη ναζιστική κατοχή. Δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 15 ετών, στο στρατόπεδο «Μπέργκεν Μπέλσεν».

Διαβάστε ακόμη: