Περισσότερες από 240.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες… αποκαλύφθηκαν με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, που τουλάχιστον το 2021 δεν είχαν υποβάλλει τα παραστατικά τους στην εφορία (συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίδει τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων, ενώ, με το προηγούμενο καθεστώς οι έλεγχοι γίνονταν ετεροχρονισμένα, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση.
Πλέον, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν εισέλθει στη ζωή των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών, ενώ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση, ήδη διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών μέσω των φορολογικών μηχανισμών.
Το σημαντικό για τις φορολογικές αρχές είναι ότι υποχρέωση αποστολής των παραστατικών έχουν και τα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως ιατροί, δικηγόροι, καθώς και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.
Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στο MyDATA και συγκεκριμένα 1.069.993, οι οποίες έχουν αποστείλει 1.225.053.084 παραστατικά αξίας 733.4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πριν από τα ηλεκτρονικά βιβλία, οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες στη συμπλήρωση και αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών και προμηθευτών. Μάλιστα, προκειμένου να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις, στα τέλη του έτους αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αναρτούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ, διαβιβάζεται και καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρισμένων συναλλαγών, ενώ, θα καταχωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.
Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (τυποποιήσεις δεδομένων παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρίζονται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ. Τις προηγούμενες μέρες, παρουσιάσθηκε στον ΟΟΣΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA, με τη Μεγάλη Βρετανία να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο αποστολής και λήψης των δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση.
Προσθέτως, χθες (16/09) παρουσιάσθηκαν στις φορολογικές διοικήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Τον προσεχή Νοέμβριο, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει και την πρώτη προσυμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.
Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες:
- Στην πλατφόρμα ΜyDATA διαβιβάζονται τα παραστατικά εσόδων και εξόδων.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία δίδουν τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων.
- Για το 2022, δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις και το 2023.
- Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής «τιμολόγιο» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο MyDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.
- Μέσω της εφαρμογής «τιμολόγιο», ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:
- Να διαμορφώσουν το προφίλ τους.
- Να συνθέσουν το πελατολόγιό τους.
- Να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν.
- Να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή PDF κάθε είδους παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις κ.ά.).
Διαβάστε ακόμη:
- Προσοχή στις απάτες – Ίδια τιμή, μικρότερη ποσότητα προϊόντος
- Ποιοι είναι οι δύο πολιτικοί παράγοντες που ψάχνει το FBI ότι χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα!
- Τζένιφερ Λόπες: Χαλαρώνει στο Παρίσι και ποζάρει γυμνή στη μπανιέρα
- Βασίλισσα Ελισάβετ Β’: Τα μυστικά της μακροζωίας της – Πώς έζησε σχεδόν έναν αιώνα