Πάνω από 20 ειδικοί δημοσίευσαν τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις τους για όσα έρχονται στην Ευρώπη στο διεθνές περιοδικό «The Lancet», αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας.
Οι επιστήμονες σημειώνουν συγκεκριμένα ότι όσο τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά ενάντια στα νέα στελέχη που αναδύονται, το τέλος της πανδημίας είναι ένα εφικτό σενάριο με την επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ακόμα πιο αισιόδοξο νέο που μπορεί να σημάνει το οριστικό τέλος της πανδημίας.

Η Pfizer, απ’ την οποία ξεκίνησε το πρώτο ισχυρό χτύπημα στον κορωνοϊό με το εμβόλιο, ίσως είναι αυτή που θα ρίξει και την αυλαία της πανδημίας καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία του πρώτου αποτελεσματικού χαπιού για την covid έχει αρχίσει.

Ένα χάπι για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2 (προτού δηλαδή εξελιχθεί σε ασθένεια covid-19) ορίζεται από τους επιστήμονες ως το απόλυτο «game changer» στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η Pfizer επικεντρώνεται στην εκ του στόματος επιλογή, διότι παρέχει πολλά πλεονεκτήματα (είναι εύχρηστο και δεν απαιτεί τη μετάβαση σε νοσοκομείο ή άλλο πάροχο υπηρεσιών υγείας για τη λήψη της θεραπείας), σημειώνοντας ότι η δυνατότητα να λάβει κάποιος αντιική θεραπεία κατά του κορωνοϊού από το στόμα, στο σπίτι του, θα αλλάξει το παιχνίδι.

Η αποτελεσματικότητά του εν λόγω φαρμάκου, οφείλεται στους αναστολείς πρωτεάσης που περιέχει, οι οποίοι συνδέονται με τα ιικά ένζυμα, εμποδίζοντας τους ιούς να αναπαραχθούν στα κύτταρα.

Οι αναστολείς πρωτεάσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση άλλων ιογενών παθογόνων, όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα C.

Αν η Pfizer τελειοποιήσει αυτή τη θεραπεία θα μνημονεύεται πάντα για την κατάκτηση ενός επιστημονικού milestone.

Στην πραγματικότητα θα έχει βρει τη θεραπεία και για μελλοντικούς πανδημικούς ιούς, καθώς θα έχει καταφέρει να παρέμβει στη διαδικασία αναπαραγωγής του ιού, μέσω του ενζύμου 3CL – στο οποίο στοχεύει – και είναι ένα από τα δύο που είναι κοινά για όλους τους κορωνοϊούς. 

Η εταιρία υπολογίζει ότι το χάπι θα έχει κυκλοφορήσει ως τα τέλη του έτους.

Εμβόλια: Γιατί Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή;