Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech να μειώσει τις αγορές εμβολίων εναντίον του κορωνοϊού, καθώς κάποιες χώρες – μέλη είναι απρόθυμες να πληρώσουν για νέες παρτίδες, ενόσω υπάρχει ήδη υπερπροσφορά εμβολίων, με δεδομένη την υποχώρηση της πανδημίας.

Το αναθεωρημένο συμβόλαιο λαμβάνει υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ, διασφαλίζει την πρόσβαση στην τελευταία –χρονικά– διαθέσιμη εκδοχή του εμβολίου, εφόσον εμφανισθούν νέες μεταλλάξεις, σύμφωνα με τη Κομισιόν. Η μείωση στον αριθμό των εμβολίων που θα παραδοθούν, είναι περίπου 35%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από τις 900 εκατ. αρχικές δόσεις που είχαν δεσμευθεί με τη συμφωνία του 2021, οι 450 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2023. Τον Μάρτιο, οι Υπουργοί Υγείας των Βουλγαρίας, Πολωνίας, Λιθουανίας και Ουγγαρίας υπέγραψαν κοινή επιστολή, με την οποία ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευθεί με τη Pfizer, ώστε να μειώσει σημαντικά τις δόσεις που έχουν παραγγελθεί. Με το τέλος της περιόδου έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, πολλές κυβερνήσεις σταματούν τα δωρεάν εμβόλια για όλους, επομένως, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί «κατακόρυφα».

Διαβάστε ακόμη: