Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες πρόκειται να αρχίσουν την πρώτη φάση δοκιμών ενός υποψήφιου εμβολίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA, το οποίο θα συνδυάζει την προστασία κατά της γρίπης και του πανδημικού ιού.

Ήδη, οι δύο εταιρείες είναι υπεύθυνες για την παρασκευή του πρώτου σε πωλήσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, παγκοσμίως.

Ένα συνδυαστικό εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA «θα μπορούσε να απλουστεύσει τις πρακτικές του εμβολιασμού εναντίον αυτών των δύο παθήσεων του αναπνευστικού, οδηγώντας εν δυνάμει σε μία καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη για τις δύο ασθένειες», ανέφερε η Αναλίζα Άντερσον, επιστημονική Διευθύντρια της Pfizer.

Οι Pfizer και BioNTech επιχειρούν, όπως και άλλα εργαστήρια, να τελειοποιήσουν ένα συνδυαστικό εμβόλιο. Η αμερικανική Moderna άρχισε την 1η φάση ενός εμβολίου κατά της γρίπης και του κορωνοϊού, σύμφωνα με σημερινή (03/11) επίσημη ενημέρωση της εταιρείας, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για το γ’ τρίμηνο.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το αμερικανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας Novavax γνωστοποίησε τα «θετικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσεων Ι και ΙΙ» για ένα υποψήφιο εμβόλιο αυτού του τύπου.

Η BioNTech, η οποία εδρεύει στο Μάιντζ της δυτικής Γερμανίας, θα αναλάβει να ελέγξει αν το εμβόλιο είναι αβλαβές, την ανοσολογική απόκριση που παρέχει και το επίπεδο της βέλτιστης δόσης ενός συνδυαστικού υποψήφιου εμβολίου, «στρατολογώντας» 180 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 64 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η περίοδος παρακολούθησης κάθε εθελοντή θα είναι έξι μήνες.

Το αγγελιοφόρο RNA επιτρέπει να δίδεται εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες, παρούσες στον ιό προκειμένου να συνηθίζει το ανοσολογικό σύστημα στην αναγνώριση και την εξουδετέρωση.

Η φάση της δοκιμής θα χρησιμεύσει ώστε να ανιχνευθεί «η δυνατότητα των εμβολίων mRNA να στοχοθετούν περισσότερους από έναν παθογόνους παράγοντες», τόνισε ο Ουγούρ Σαχίν, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech.

Διαβάστε ακόμη: