*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Δεν θέλω επουδενί να γίνω «Άγγελος κακών επών», γιατί δεν μου αρέσει να μεταφέρω αρνητικές ειδήσεις! Όμως, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι έχω εντοπίσει κάποιες ενδείξεις δυσάρεστες σχετικά με την υπόθεση της Παγκρήτιας τράπεζας, το ενημερωτικό δελτίο της οποίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 100 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Επ. Κεφαλαιαγοράς!

Όπως με ενημερώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, το ζήτημα μέχρι στιγμής φέρεται να έχει κολλήσει στο περίφημο FIT AND PROPER των μελών της νέας Διοίκησης της Παγκρήτιας όπως αυτή προκύπτει μέσα από το ενημερωτικό δελτίο ως πρόταση των μεγαλομετόχων, δηλαδή του Μιχάλη Σάλλα για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα και της Προέδρου της Επ. Κεφαλαιαγοράς κυρίας Βασιλικής Λαζαράκου, έχουν υπάρξει επαφές σχετικά με το μείζον ζήτημα του Fit and Proper, καθώς οι πληροφορίες λένε πως υφίσταται σοβαρός προβληματισμός σχετικά με τουλάχιστον 1 προτεινόμενο μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας, από τα πολύ στενά πρόσωπα του Μ. Σάλλα, για το οποίο διατυπώνεται η άποψη ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται!

Για τον σκοπό αυτό η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς κυρία Λαζαράκου φέρεται να απέστειλε σχετική επιστολή στον Γιάννη Στουρνάρα, δια μέσω της οποίας τον ρωτάει κατά πόσον το Fit and Proper καλύπτει τα υποψήφια μέλη του ΔΣ! Μένει να δούμε την απάντηση της ΤτΕ στο ερώτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς!

Διότι αν η απάντηση της ΤτΕ είναι αρνητική τότε ο Μ. Σάλλας θα πρέπει να αλλάξει συγκεκριμένα πρόσωπα ή πρόσωπο από το νέο ΔΣ, εξέλιξη πολύ αρνητική για τον πρώην τραπεζίτη, που ίσως ακόμη οδηγήσει να τιναχθεί στον αέρα όλο το εγχείρημα της Παγκρήτιας! Αυτά προς το παρόν …

Οι δύο τάσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας: ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην ηλεκτρική ενέργεια! Ραγδαία αποκλιμάκωση στα περιθώρια διύλισης το τελευταίο τριήμερο!

*** Στα ενεργειακά, το μείζον θέμα των τελευταίων μηνών, έχουμε αυτές τις ημέρες δύο τάσεις στην εγχώρια αγορά. Στις μεν τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας η κατάσταση παραμένει άνευ ελέγχου, τόσο που αναγκάστηκε και η ΡΑΕ να απειλήσει με μέτρα, κατά των εταιρειών, για παραπλανητικές διαφημίσεις επί των χρεώσεων των τιμολογίων τους. Από την άλλη οι αυξήσεις είναι δεδομένες και αφορούν όλες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγούς και μεταπωλήτριες επιχειρήσεις, δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

*** Δικαιολογούνται πράγματι τέτοιες αυξήσεις; Υπάρχει σίγουρα σημαντική αύξηση του φυσικού αερίου, πάνω από 25% τον τελευταίο μήνα, αλλά υπερδιπλασιασμός δεν υπήρξε, όπως συμβαίνει με τα τιμολόγια. Και επιπλέον το φυσικό αέριο συμμετέχει στο μίγμα με 40%, ενώ λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά έργα υπερβαίνουν πλέον ημερησίως το 20%

*** Η δεύτερη τάση στα ενεργειακά, αφορά στη ραγδαία αποκλιμάκωση στα περιθώρια διύλισης που επήλθε εδώ και ένα τριήμερο. Από τα 36 και πλέον δολάρια το βαρέλι, υπέστη μεγάλη βουτιά στα 17 περίπου δολάρια! Από μόνο του αυτό το γεγονός, πέραν του ότι θα είναι ευεργετικό (ελπίζω) στις τιμές των καυσίμων, ταυτόχρονα φωτογραφίζει καταστάσεις όχι τιμητικές για την συγκεκριμένη αγορά, τον κλάδο γενικότερα και τους ελέγχους της πολιτείας ειδικότερα, διαχρονικά επί όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, ουσιαστικά ανύπαρκτους.

ΔΕΠΑ Εμπορίου: Εκεί που ήταν να πουληθεί, αγοράζει η ίδια εταιρίες φωτοβολταϊκών

*** Παραμένοντας στο χώρο της ενέργειας, υπάρχει μία εταιρεία, στην οποία συντελούνται…κοσμογονικές αλλαγές, επιτρέψτε μου τον υπερβολικό όρο. Πρόκειται για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία, εκεί που ήταν να πωληθεί, τελικά άλλαξε ρότα και αγοράζει η ίδια εταιρείες φωτοβολταϊκών! Πρόσφατο απόκτημα, μετά το 49% της North Solar και τη συμφωνία απόκτησης μελλοντικά και του υπόλοιπου ποσοστού, η New Spes Concept, της οποίας εξαγόρασε το 100%.

*** Θυμίζω ότι το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το 35% στα ΕΛΠΕ που ως γνωστόν ελέγχονται από τον όμιλο Λάτση. Η εταιρεία, λοιπον, πέραν των προαναφερόμενων συμμετοχών, κατέχει ακόμα το 20% στην Gastrade, με τα υπόλοιπα ποσοστά να κατανέμονται ισόποσα σε ΔΕΣΦΑ, όμιλο Κοπελούζου, Bulgartransgaz και την Gaslog του εφοπλιστή Π. Λιβανού

*** Μελλοντικά,η κομβική αυτή εταιρεία, θυμηθείτε το, θα εξελιχθεί σε πολύ ισχυρό ανταγωνιστή άλλων εταιρειών που σήμερα κυριαρχούν. Το ποιος θα είναι ο ισχυρός μέτοχός της “αύριο”, δεν ξέρω, αν και τα γεγονότα και οι εξελίξεις γύρω από τα ΕΛΠΕ, μάλλον θα είναι καθοριστικές, αν με εννοείτε.

Κέρδη με το…τσουβάλι, μετά από πολλά δίσεκτα χρόνια για τις τράπεζες. Μετά την Εθνική και την Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς ανακοίνωσαν υψηλά κέρδη, επιβεβαιώνοντας ότι η “μαύρη δεκαετία” (και πλέον), αποτελεί παρελθόν.

Αρκεί τα λάθη του παρελθόντος ούτε να επαναληφθούν ούτε να γίνουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία είπαμε, δεν στηρίζεται μόνο στις 50.000 αξιόχρεες επιχειρήσεις. Υπάρχουν και οι άλλες 750.000 μεσαίες και μικρές, που όσο παραμένουν αποκλεισμένες από τραπεζική χρηματοδότηση, θα συνιστούν μέγα πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Και στους θριάμβους για την πιστωτική τους επέκταση, δεν είδα να δίνουν και ιδιαίτερη σημασία. Οι αναφορές για τις ΜμΕ δυστυχώς εξέλειπαν..

Έρχονται εξελίξεις τον Σεπτέμβριο γύρω από το project της Cenergy του ομίλου Στασινόπουλου και της δανέζικης Orsted!

*** Από τον ερχόμενο μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις, για ένα πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό project, που αφορά άμεσα και μία ελληνική εταιρεία, την Cenergy του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Οι Δανοί της Orsted, της μεγαλύτερης διεθνώς κατασκευάστριας εταιρείας υπεράκτιων αιολικών πάρκων, θα αποφασίσουν μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ, από κοινού με τη ελληνική εταιρεία. Μιλάμε για τεράστια επιτυχία διεθνούς εμβέλεια που αναδεικνύει τη Cenergy σε μεγάλο, αξιόπιστο και ισχυρό παίκτη, σε έναν τομέα με λαμπρό μέλλον

Επεκτείνεται συνεχώς η επανακάμψασα στην ελληνική αγορά Carrefour!

Κυρίως μέσω συνεργειών, αρχικά με εταιρείες μελών της ευρύτερης οικογένειας Βαρδινογιάννη. Στόχος η δημιουργία δικτύου 25 καταστημάτων, Carrefour Market και Carrefour Express. Πρόσφατα, στα πρώτα 5 καταστήματα προστέθηκαν άλλα 6, σε Θάσο (2), Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη (2) και Κω. Μελετημένα και προσεκτικά ανοίγματα, μετά τα όσα έπαθε προ ετών στην ελληνική αγορά.

Εταιρεία πληροφορικής φαίνεται ότι έβαλε στο στόχαστρο εγχώριο fund, το οποίο ίδρυσαν ένας πρώην τραπεζίτης και ένα μεγαλοστέλεχος ιδιωτικής εταιρείας.

***Η πρώτη κρούση, έγινε…πλαγίως, μέσω τρίτου προσώπου, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παρά τις υποσχέσεις του μεσολαβούντα, εκτός του ότι εκνεύρισε τον (ένα) ιδιοκτήτη της εταιρείας-στόχου, σε βαθμό που έκοψε κάθε επικοινωνία μαζί του

*** Το…φυσάνε και δεν κρυώνει τώρα οι ενδιαφερόμενοι του fund και στο μόνο που ελπίζουν είναι να μην τους έχει αποκαλύψει ο μεσάζων, όπως είχε συμφωνηθεί. Για να μπορέσουν έτσι σύντομα και πριν το τέλος Αυγούστου να κάνουν καθαρά και χωρίς τρίτους την κίνησή τους. Από όσα έμαθα, πάντως, συμμετοχή θέλουν και ισχυροποίηση της εταιρείας, ώστε να διεκδικήσει ικανά μερίδια από την επικείμενη μεγάλη πίτα των έργων του κλάδου, είτε αυτά αφορούν στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Το νερό και τα μάτια μας. Αφήστε στην άκρη τα περίεργα σχέδια για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ! Η λειψυδρία στην Ολλανδία και το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό!

***Κατάσταση λειψυδρίας ανακοίνωσε χθες η Ολλανδία, λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών! Για αυτό, αφήστε στην άκρη τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των νερών, αναφέρομαι σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν άλλη διαχείριση και φροντίδα, για ένα πολυτιμότατο δημόσιο αγαθό.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!