Εβδομάδα που θα δείξει αν έχει περάσει – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – η πρόσφατη κρίση στην κυβέρνηση με την αποπομπή δύο κορυφαίων στελεχών και την οργή της κοινωνίας για τα Τέμπη θα είναι η τρέχουσα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Από το πως θα αντιδράσει η αγορά θα φανεί πως «διαβάζει» τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, ύστερα από ένα ιδιαίτερα πυκνό διάστημα, με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, την παραίτηση των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου, την εσωστρέφεια και τη γκρίνια.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές το πτωτικό περιθώριο του Χ.Α. ώστε να θεωρηθεί συμβατή μια διόρθωση χωρίς να χαλάσει η ψυχολογία των επενδυτών και χωρίς να χαθούν τα τεχνικά κεκτημένα, είναι ο «πάτος» των 1.350 μονάδων.

Εκεί είναι το κατώτερο όριο, καθώς χαμηλότερα από εκεί, θα χαλούσε αρκετά το κλίμα και θα μαρτυρούσε πως και η κυβέρνηση μπαίνει πλέον σε (απρόσμενες) περιπέτειες.

Το… κακό για την αγορά είναι ότι πλέον έχει δοθεί υπέρμετρα και αφύσικα μεγάλη πολιτική – κομματική χροιά στις ευρωεκλογές, κάτι που ενίσχυσε και ο πρωθυπουργός στο 15ο Συνέδριο της Ν.Δ. το προηγούμενο τριήμερο τονίζοντας ότι είναι μια ιδιαίτερα καθοριστική μάχη, που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές είναι σε δύο μήνες, οπότε μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατηθεί «όμηρος» αυτό το διάστημα με αμυντικές κινήσεις και πορεία υπομονής και συσσώρευσης, έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Από εκεί και πέρα, είναι θετικό ότι το Χ.Α. αντέδρασε από τα χαμηλά των 1.364,08 μονάδων (-1,61%) της Παρασκευής, κλείνοντας ξανά πάνω από τις 1.380 μονάδες, με απώλειες μόλις 0,21%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν σημαντικά την Παρασκευή, όμως και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, δίνοντας το σύνθημα ευρύτερα.

Το Χ.Α., χάνοντας 2,73% σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις έκανε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη όταν ο Γ.Δ. είχε κατέλθει στο χαμηλό των 1.105,15 μονάδων, περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε και το ράλι+28% που έφερε το δείκτη έως τα ρεκόρ 13 ετών και τις 1.437,65 μονάδες στις αρχές Μαρτίου.

Η τρέχουσα χρονιά, δεν θα είναι μια χρονιά εύκολων κερδών, ενώ είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν αποδόσεις όπως οι περυσινές, μολονότι οι προοπτικές και για φέτος, όπως σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, είναι εξαιρετικές.

Επίσης, η αγορά στις αρχές Μαρτίου ολοκλήρωσε ένα λίαν απαιτητικό τετράμηνο με απανωτά placements στις τράπεζες και στην HelleniQ Energy, αρκετές εκδόσεις ομολόγων, τη δημόσια εγγραφή του Αεροδρομίου, την αναδιάρθρωση δεικτών λόγω αλλαγής στάθμισης της Πειραιώς, διαδικασίες που τράβηξαν πολύ μεγάλη ρευστότητα, αλλά και έφεραν «φρέσκο» τζίρο στο σύστημα.

Μέρος της μεγάλης ρευστότητας που κυκλοφόρησε στην αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα θα μείνει στη διαδικασία και αυτό είναι σημαντικό κέρδος.

Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν στα 117,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος έναντι των προηγούμενων, όμως σε επίπεδο 2024 οι μέσες συναλλαγές ανέρχονται στα 144,6 εκατ. ευρώ, επίδοση που ξεπερνά άνω του 30% την αντίστοιχη του 2023.

Βεβαίως, αυτός ο τζίρος σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο placement της Πειραιώς και στις αναδιαρθρώσεις (rebalancing) λόγω των δεικτών, όμως μέρος αυτού θα παραμείνει στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον είναι σημαντική η διόρθωση σε πολλά blue chips καθώς έχασαν την περασμένη εβδομάδα από 3,50% έως 7,31%, ενώ από τις αρχές του Μάρτη που είχε ξεκινήσει η… αθόρυβη διόρθωση, οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν αυτά τα blue chips από σήμερα και προσεχώς και αν η αγορά βγάλει αντίδραση που θα δείξει αντανακλαστικά και διάθεση ανασύνταξης και φυγής προς τα εμπρός.

Άλλωστε, η πιο αξιόπιστη… δημοσκόπηση, είναι η πορεία της αγοράς. Αυτή πάντα δείχνει πρωτύτερα τα μελλούμενα και δεν κάνει λάθος…

Διαβάστε ακόμη: