Σε μια ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύθηκε χθες, το OpenAI, ο δημιουργός του ChatGPT, απάντησε στη μήνυση που κατέθεσαν οι New York Times που κατηγορούσε την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε τα άρθρα ειδήσεων για να εκπαιδεύσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα χωρίς άδεια.

Στη μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, οι NYT κατηγόρησαν την OpenAI και την Microsoft, ισχυριζόμενοι κλοπή των λογοτεχνικών θησαυρών της μέσω των μοντέλων τους, ChatGPT και Copilot αντίστοιχα.

Ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι εταιρείες περιπλανήθηκαν αδιάφορα στα αρχεία άρθρων των Times, διέλυσαν εκατομμύρια από αυτά και τώρα παρουσιάζουν τις δικές τους δημιουργίες τεχνητής νοημοσύνης ως άμεσοι ανταγωνιστές.

Η OpenAI είπε ότι διαφωνεί με τους ισχυρισμούς που εγείρονται στην αγωγή και ότι «οι New York Times δεν λένε την πλήρη ιστορία». Σύμφωνα με την OpenAI, η εκπαίδευση των μοντέλων τους χρησιμοποιώντας περιεχόμενο που διατίθεται στο διαδίκτυο είναι «δίκαιη χρήση».

Στήριξαν τα σχόλιά τους αναφέροντας παραδείγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ που έχουν νόμους που επιτρέπουν μοντέλα εκπαίδευσης σε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Η OpenAI αποκάλυψε επίσης ότι διεξάγουν συνομιλίες με τους NYT και αυτές οι συνομιλίες ήταν θετικές μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα πριν η NYT καταθέσει τη μήνυση.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από μια συνεργασία για προβολή περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο με απόδοση στο ChatGPT. Αυτή η συνεργασία θα πρόσφερε στους NYT έναν τρόπο να αλληλεπιδράσουν τόσο με τους σημερινούς όσο και με τους πιθανούς αναγνώστες τους, παρέχοντας παράλληλα στους χρήστες του OpenAI πρόσβαση στις αναφορές τους.

Η OpenAI είπε ότι το περιεχόμενο των NYT δεν επηρεάζει σημαντικά τα τρέχοντα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τους ούτε παρέχει ουσιαστικό αντίκτυπο για μελλοντική εκπαίδευση.

Διαβάστε ακόμη: