Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά ένα πολύ πιθανό σενάριο παρόλο που κάποιοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Σας είχαμε ενημερώσει στο Radar ότι όλο αυτό το διάστημα η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ομπρέλα έκανε μαζώξεις για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις.

Το Σάββατο που πέρασε είχαμε την Εθνική Συνδιάσκεψη της Ομπρέλας που έγινε διαδικτυακά και πήραν μέρος πάνω από 100 στελέχη.

Μεταξύ τους, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλα στελέχη που ανήκουν στους αμφισβητίες της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν χαρακτηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη ως Τραμπ.

Στην Συνδιάσκεψη υπήρξαν 3 σχολές για την δράση της αριστερής πτέρυγας το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη σχολή αποτελούταν από στελέχη που θεωρούσαν ότι πρέπει να γίνει άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το τρόπο που ήρθε ένας «άσχετος με την αριστερά» και πήρε το κόμμα υπό τις οδηγίες κάποιου τρίτου.

Ασφαλώς, οι κατηγορίες βαραίνουν τον Αλέξη Τσίπρα και οι ίδιοι θεωρούν τον Στέφανο Κασσελάκη έναν υπερφιλόδοξο ψώνιο που ποτέ δεν ήταν αριστερός, αντιθέτως όπως αποδεικνύεται το ψάξιμο του παρελθόντος του, ήταν δηλωμένος Ρεπουμπλικάνος όπως και ο σύζυγός του Τάιλερ.

Η δεύτερη σχολή είναι στελέχη που θεωρούν ότι όλα πρέπει να γίνουν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να σηκωθεί μία μεγάλη και θεσμική αντίδραση που θα αλλάξει τις ισορροπίες του Συνεδρίου.

Μάλιστα, κάποιοι φτάνουν στο σημείο να λένε ότι επειδή ο Κασσελάκης δεν θα κατέχει την πλειοψηφία στους συνέδρους, δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις και αυτό θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι για έναν νεοεκλεγέντα αρχηγό.

Σε κάθε περίπτωση, ότι και να γίνει στο Συνέδριο, η σχολή αυτή θεωρεί ότι αφού έχουν καταγραφεί οι αντιδράσεις, τότε μπορεί η Ομπρέλα να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα στελέχη που πήραν μέρος στην διάσκεψη τονίζουν ότι πρέπει η αριστερή πτέρυγα να ψάξει για συμμαχίες με άλλα στελέχη, με υπερκομματικά πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών και να σχηματίσει έναν πολιτικό φορέα.

Απλά διαφωνούν στο χρόνο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα, όμως, είναι ότι ο Νίκος Παππάς, παλιός κομματικός που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Κασσελάκη έχει καταλάβει ότι επίκεινται οργανωμένες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει την ηγεσία να μη γίνει το Συνέδριο.

Σε αυτή τη περίπτωση, αυτό θα είναι casus belli για όλα τα στελέχη.

Μην ξεχνάμε πως π.χ ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει εκφράσει τη μεγάλη ανάγκη να υπάρξει Συνέδριο.

Η τρίτη σχολή είναι αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να αποχωρήσει η Ομπρέλα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να περιμένει τις ευρωεκλογές.

Όπως φαίνεται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, δεν προμηνύονται θεαματικά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στον ορίζοντα.

Το κόμμα έχει διαρροή αριστερών ψηφοφόρων.

Κάποια στελέχη όπως ο Μηλιός και η Ξυροτήρη πήγαν στον ΚΚΕ.

Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να τονώνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οπότε, τι λένε; Ότι πρέπει να σχηματίσουμε μία σκληρή αντιπολίτευση και να περιμένουμε στραπάτσο στις ευρωεκλογές.

Και οι τρεις σχολές πάντως συμφωνούν ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα μέχρι και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πάντως, η κατάσταση είναι στο απροχώρητο.

Ολοένα και περισσότερα στελέχη εκφράζουν μια δυσανεξία στο να δεχτούν τον Κασσελάκη για αρχηγό. Σχεδόν θεωρούν επιβεβλημένη την διάσπαση.

Διαβάστε ακόμη: