Πριν από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χ. Μεγάλου, αλλά και ο εκπρόσωπος του John Paulson κ. John Βlades προχώρησαν σε μια συμφωνία κυρίων με την ομάδα των 10-15 funds οι οποίοι επιλέχθηκαν τελικώς για να συμμετάσχουν.
Όλοι προχώρησαν και σε υπογραφή της συμφωνίας την αποκαλούμενη και συμφωνία εμπιστευτικότητας (NDA) προκειμένου να μη διαρρεόσουν οτιδήποτε γι’ αυτήν.
Δεδομένου λοιπόν ότι οι ακρογωνιαίοι επενδυτές (Paulson, Ηelicon, Α. Μυστακίδης) έχουν “κλειδωμένες” τις μετοχές για ένα διάστημα 90 ημερών μια ανάλογη συμφωνία –πιθανότατα και για μεγαλύτερο διάστημα– πραγματοποίησε και η ομάδα των ξένων επενδυτών.
Μια λεπτομέρεια της συμφωνίας είναι ότι, η ομάδα των 10-15 funds έχει συμφωνήσει επίσης να αγοράσει κι άλλες μετοχές και να διευρύνουν τα ποσοστά τους.
Υπολογίζεται ότι το διάσπαρτο αυτό ποσοστό κινείται μεταξύ 20-22%.
Tην ίδια ώρα με συγκλίνουσες πληροφορίες τόσο από τις χρηματιστηριακές όσο και από την Τράπεζα, η ελληνική λιανική ξεπούλησε σχεδόν το σύνολο των μετοχών της σε ποσοστά 80 -70% εγγράφοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος της τάξεως του 40%.
Την ερχόμενη Παρασκευή, όμως, θα υπάρχει από το Αποθετήριο μια πρώτη εικόνα για το αν στρογγυλοποίησαν προς τα πάνω τις θέσεις που έλαβαν με την αύξηση κεφαλαίου τα ξένα funds.
Η πιο συγκεντρωμένη τραπεζική μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο με ποσοστό που θα ξεπερνά το 75%
Με αποκλεισμένα, λοιπόν τα Hedge Funds από την μετοχή και με φίλιες ξένες δυνάμεις, οι οποίες κατέχουν περί το 20-22% της μετοχής, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ίσως μια από τις πιο συγκεντρωμένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Διότι αν προστεθεί το ποσοστό του Paulson18,62%, του Ιταλικού Helicon Investments 5,2%, του Α. Μυστακίδη 2,9% και του ΤΧΣ, τότε υπό έλεγχο υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ που διαθέτει ένα 75%. Εάν προστεθεί και ένα ίσως 5 – 10% από τις αγορές μετά την αύξηση από την ελληνική λιανική κι άλλους επενδυτές τότε ο βαθμός συγκέντρωσης αυξάνεται στο 80 – 85%.
Bεβαίως, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει καθορισμένα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί (τιμή προς λογιστική αξία, P/E).
Εν όψει, όμως, της πρώτης τιτλοποίησης τον Ιούνιο, ύψους 7 δισ. ευρώ, η μετοχή θα σπεύσει να προεξοφλήσει τις εξελίξεις.
H ομάδα των 10 – 15 funds απαλλαγμένη από τα σκληρά Hedge Funds θα λάβει τις αποδόσεις της – πιθανότατα να διπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους.
Εάν σκεφθεί κανείς λογικά, όμως, αυτοί οι επενδυτές δεν είναι παιδάκια που έλκονται από τις υπερβολές για το Ταμείου Ανάκαμψης και τη μεγάλη ροή κεφαλαίων που θα ξεκινήσει από το 2022 στην ελληνική οικονομία.
Πράγματι, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι μεγάλα, ωστόσο προορίζονται για μια “κλειστή” ομάδα 20 – 25 εταιρειών οι οποίες θα καρπωθούν τα οφέλη.
Η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι τόσο μικρή και γνωστή ώστε οι πάντες γνωρίζουν πού θα καταλήξουν τα κεφάλαια.
Συνεπώς, η ομάδα των funds θα προτιμήσει σίγουρα να δει την Τράπεζα Πειραιώς πέριξ των 2 ευρώ και ύστερα να μας αφήσει με τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρίες που θα εφορμήσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης.