Με το πρώτο σημαντικό βήμα να έχει ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία –αυτό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου- η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει πλέον στην  υλοποίηση του νέου στρατηγικού σχεδίου Sunrise, που έχει στόχο την οριστική απαλλαγή του ισολογισμού της από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Το νέο μεγάλο στοίχημα για τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστο Μεγάλου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος Απριλίου του 2022.

Βασικοί άξονες του σχεδίου Sunrise, είναι οι  δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 11 δις ευρώ, η   Sunrise Ι, υψους 7 δις ευρώ, για την οποία έχει αιτηθεί την ένταξη της στον «Ηρακλή ΙΙ» και  Sunrise  ΙΙ, ύψους 4 δις ευρω.

Και μετά την απαλλαγή από τα προβληματικά δάνεια –όπως έχει δηλώσει ο κ. Μεγάλου- το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας, έχει στόχο τη σταθερή ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με βάση συντονισμένες ενέργειες ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της τράπεζας.

Χτες σε συνέντευξη του στο CNBC ο κ. Μεγάλου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μεγάλης έκτασης αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε η τράπεζα τα τελευταία 4 χρόνια και η οποία άλλαξε την εικόνα της, υπογράμμισε πως «η πρόοδος ήταν σημαντική και καταγράφηκε σε όλα τα επίπεδα ενώ πρόσφατα η Πειραιώς ολοκλήρωσε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δις ευρώ».

«Εχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να στηρίξουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό άνω του 4% τα επόμενα χρόνια και ως τράπεζα θα αναπτυχθούμε παράλληλα με την οικονομία, επιτυγχάνοντας διατηρήσιμη κερδοφορία μεσοπρόθεσμα», είπε ο κ. Μεγάλου ενώ πρόσθεσε «έχουμε ήδη κάνει πολύ δουλειά και θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία ώστε να εξέλθει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία αλλά και τη μακροχρόνια κρίση των προηγούμενων ετών».

Και ερωτηθείς σχετικά με τα νέα «κόκκινα» δάνεια  της πανδημίας, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος εργάζεται για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία, με την βοήθεια από τα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για προσπάθεια που συνεχίζεται και είμαι αισιόδοξος ότι το τελικό μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα θα είναι χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις», σημείωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.