Αισιόδοξα μηνύματα από τους ξένους οίκους, για τη μελλοντική πορεία και τις προοπτικές της χώρας μας.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να περιορίζεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν προσφέρει οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη από το 2017.

Σχεδόν το 80% του χρέους της ελληνικής κεντρικής κυβέρνησης οφείλεται σε ιδρύματα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Επιπροσθέτως, η Moody’s σημειώνει ότι οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων (σ.σ: είναι ο προτιμώμενος δείκτης για τη μέτρηση της προσιτότητας του χρέους) είναι χαμηλές και θα παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις τίτλων στις αγορές.

Και το καλύτερο το άφησε τελευταίο ο ξένος οίκος, αναφέροντας ότι σε μια αναλογία περίπου 5,5% – 6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτή της Ιταλίας (Baa3 αρνητικό outlook) και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3. Να γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν ιδιαίτερα θετική πορεία το τελευταίο διάστημα, παίζοντας το ρόλο τους στις διεθνείς αγορές, σε σχέση με την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι ξένοι αγοραστές τους στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Διαβάστε περισσότερα