Η Γερμανία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση φέτος – η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που βιώνει οικονομική συρρίκνωση το 2023, σύμφωνα με νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προβλέπεται να σημειώσει πτώση 0,4% της οικονομικής δραστηριότητας φέτος – δηλαδή 0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την εκτίμηση που έγινε τον Μάιο, σύμφωνα με την επιτροπή, η οποία δημοσίευσε νέες προβλέψεις τη Δευτέρα.

Το ίδρυμα μείωσε επίσης τις προσδοκίες ανάπτυξης για τη Γερμανία το 2024, από 1,4% σε 1,1%.

Η γερμανική οικονομία έχει δυσκολευτεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Βερολίνο να πρέπει να τερματίσει πολύ γρήγορα την ενεργειακή εξάρτηση από το Κρεμλίνο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Γερμανία πιθανότατα θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι έχουν αποκαλέσει την παραδοσιακή οικονομική δύναμη ως τον «άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης». Η ιδέα επινοήθηκε το 1998 όταν η Γερμανία αντιμετώπισε οικονομικές προκλήσεις. Αλλά τώρα επανέρχεται στην επιφάνεια καθώς το Βερολίνο καταγράφει βαθιά πτώση της παραγωγής.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα έπεσε με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2009, εξαιρουμένης της περιόδου πανδημίας Covid-19.

Άλλοι οικονομολόγοι, ωστόσο, διαφωνούν ότι τα σημερινά δεινά της Γερμανίας μπορούν να συγκριθούν με προηγούμενες πτώσεις.

«Η κατάσταση της Γερμανίας σήμερα διαφέρει σημαντικά από το πρόβλημα του 1995-2004. Πρώτον, η Γερμανία απολαμβάνει απασχόληση ρεκόρ, υψηλή ζήτηση για εργασία και την πιο άνετη δημοσιονομική θέση από όλες τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη την προσαρμογή σε κραδασμούς», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σε σημείωμα τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: