Η προσπάθεια αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί έναν από τους κορυφαίους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης και των οικονομικών θεσμών της χώρας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, η Ελλάδα είναι έτοιμη για «ένα νέο ορόσημο». Η ένταξη του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της εικόνας της χώρας, αλλά και την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Στρατηγικός Στόχος: Η Επιστροφή στις Ανεπτυγμένες Αγορές

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, που από το 2013 βρίσκεται στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χ.Α., Γ. Κοντόπουλος, περιέγραψε αυτή την προσπάθεια ως «άνοδο στην επόμενη κατηγορία», παρομοιάζοντάς τη με την προσπάθεια μιας ομάδας να περάσει από τη Super League 2 στη Super League 1. Η μετάβαση αυτή μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές και να δώσει νέα πνοή στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ιστορική υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι συνέπειές της

Το 2013, το ελληνικό χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε από τον σημαντικότερο δείκτη παγκοσμίως, τον MSCI, και μεταφέρθηκε στις αναδυόμενες αγορές. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα, καθώς μείωσε τη δυνατότητα της ελληνικής αγοράς να προσελκύσει κεφάλαια. Το Χ.Α. βρέθηκε αποκλεισμένο από τη μεγάλη «λίμνη» των ανεπτυγμένων αγορών, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι των μόλις 2 τρισεκατομμυρίων που διακινούνται στις αναδυόμενες αγορές.

Προϋποθέσεις και Προκλήσεις για την Αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Το Χ.Α. αξιολογείται από τρεις σημαντικούς οίκους (MSCI, FTSE, S&P), καθένας από τους οποίους θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις για την αλλαγή κατηγορίας. Ο MSCI, που θεωρείται ο σημαντικότερος, λόγω του ενεργητικού 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζεται, δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει το Χ.Α. στη λίστα «watchlist» για πιθανή αναβάθμιση.

Παράλληλα, αναλυτές, όπως η JP Morgan, εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η μετάταξη είναι επωφελής. Σύμφωνα με την JP Morgan, η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές, καθώς θα είχε μεγαλύτερη απήχηση σε επενδυτές. Η εκτίμηση για το ισοζύγιο κεφαλαίων σε περίπτωση αναβάθμισης είναι αρνητική, με πιθανές εκροές 1,83 δισ. δολαρίων έναντι εισροών 1,75 δισ. δολαρίων.

Η Σημασία της Ρευστότητας και των Κεφαλαίων

Η ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές θα ενισχύσει τη ρευστότητα του Χ.Α., κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Παρότι η επενδυτική βαθμίδα είναι εξίσου σημαντική, το καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών έχει διαφορετική σημασία για τους επενδυτές. Τα παθητικά κεφάλαια, που συνδέονται με τις ανεπτυγμένες αγορές, αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% των συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων της ΕΕ. Επομένως, η αναβάθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί από γενικότερη βελτίωση της ελκυστικότητας της ελληνικής αγοράς.

Ο «Ενάρετος Κύκλος» της Αναβάθμισης

Η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να δημιουργήσει έναν «ενάρετο κύκλο» για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αύξηση της ρευστότητας θα ενισχύσει τη συναλλακτική δραστηριότητα και θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια και να στηρίξουν την ανάπτυξή τους.

Η Μεγάλη Στόχευση για το Μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις του Χ.Α. εργάζονται εντατικά για την αναβάθμιση, με στόχο την ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές έως το 2025. Αν και οι προκλήσεις είναι πολλές, η επίτευξη αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία. Η επιτυχία δεν θα είναι απλώς ένας συμβολικός θρίαμβος, αλλά μια ουσιαστική κίνηση που θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών αγορών.

Διαβάστε ακόμη