Στον τομέα των τραπεζών έχει στην κυριολεξία συντελεστεί μια επανάσταση!

Μετά από χρόνια και αφού μεσολάβησε η πλήρης απαξίωση του τραπεζικού συστήματος, απόρροια σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, με την παρέμβαση της κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών οίκων που ανέλαβαν ρόλο συντονιστικό, υπήρξαν επιτυχημένες διοικητικές αλλαγές και συγκροτημένες αποφάσεις. 

Οι οποίες οδήγησαν ήδη σε τροχιά ανασυγκρότησης και εξυγίανσης το σύνολο των συστημικών τραπεζών με αιχμή του δόρατος Alpha και Πειραιώς, οι οποίες πραγματοποίησαν ιλιγγιώδεις αυξήσεις κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ και 1,3 δις. ευρώ αντίστοιχα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank που πρώτη πέρασε υπό τον έλεγχο ιδιωτών υπήρξε πρωτοπόρος στη διαδικασία ανάκαμψης.

Αντιστοίχως και η Εθνική όπου στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη θέση του αποτυχημένου και αποπεμφθέντος Μιχαϊλίδη, επίσης εξυγιαίνεται και είναι θέμα χρόνου η πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ και ο απεγκλωβισμός της από το Κράτος!

Οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις! Μεγάλη προσέλκυση κεφαλαίων, χαμηλά επιτόκια!

Έτσι σήμερα, οι τράπεζες, που ήδη διενεργούν με μεγάλη επιτυχία ομολογιακές εκδόσεις όπως αυτές των senior preferred ομολόγων της Eurobank και της Alpha με σημαντική προσέλκυση κεφαλαίων και χαμηλά επιτόκια, αλλά και μετά τις πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου, τα stress tests που διενεργήθηκαν, την επιτυχία της έκβασης των κόκκινων δανείων αλλά και την τροπολογία για την αναβαλόμενη φορολογία, δείχνουν να ανακτούν την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο και έτοιμες να στηρίξουν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Αναβαθμίσεις και εκθέσεις διεθνών οίκων 

Και αξίζει ακόμη να σημειωθεί η πρόσφατη αναβάθμιση των τραπεζών από την Fitch, καθώς και η πληθώρα θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα από κορυφαίους διεθνείς οίκους όπως η Morgan Stanley, η JP Morgan, η Goldman Sachs, η BNP Paribas και η Bank Of America!