Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απένειμε στη Σαμαρκάνδη, στο περιθώριο της 43ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, το Διεθνές Βραβείο UNESCO–Ελλάδας “Μελίνα Μερκούρη” 2025, μία διάκριση που φέρει το ελληνικό αποτύπωμα εδώ και τρεις δεκαετίες. Το βραβείο, θεσπισμένο το 1995 από τη συνεργασία της UNESCO με την Ελλάδα, αφορά τη διαφύλαξη και διαχείριση πολιτιστικού τοπίου και φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη, η οποία ως Υπουργός Πολιτισμού υπήρξε πρωτοπόρος στην ολιστική προσέγγιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Βραβεύτηκαν οι Wazee wa Mazingira, το Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων στην Κένυα, για τη διαχείριση και προστασία του Αποθέματος της Βιόσφαιρας του Όρους Kulal. Η Υπουργός τόνισε ότι το έργο τους «αποτελεί υπόδειγμα κοινοτικής διαχείρισης της φύσης», με δράσεις που εκτείνονται από την προστασία δασών και υδάτων έως την αναβίωση παραδοσιακής οικολογικής γνώσης.

«Κάθε τοπίο δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά υπόσχεση για το μέλλον»

Η Λίνα Μενδώνη υπενθύμισε τη σταθερή θέση της Μελίνας ότι η ανάπτυξη δεν είναι μόνο οικονομική διαδικασία, αλλά προϋποθέτει κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη. Τα λόγια της Μερκούρη στην UNESCO το 1983, «Ανάπτυξη σημαίνει να εξελίσσεσαι από αυτό που είσαι», αποτέλεσαν βασικό σημείο της ομιλίας της Υπουργού.

Τόνισε επίσης πως η κοινότητα των Wazee wa Mazingira απέδειξε ότι η τοπική σοφία και η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων μπορούν να αποτελέσουν ακρογωνιαίο λίθο βιώσιμης ανάπτυξης. «Διαφυλάσσοντας τοπία μνήμης και νοήματος, διαφυλάττουμε την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης», σημείωσε η Υπουργός.

Συνάντηση Μενδώνη – Χάλεντ Ελ Ενάνι: Ελλάδα και UNESCO σε νέα φάση συνεργασίας

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Διευθυντή της UNESCO, Χάλεντ Ελ Ενάνι, σε θερμό κλίμα και με έμφαση στη συνέχιση της ήδη στενής συνεργασίας τους από την εποχή που ο ίδιος ήταν Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την υποψηφιότητά του, κάτι που ο Ελ Ενάνι αναγνώρισε δημοσίως. Στη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση:

  • στις προτεραιότητες του οργανισμού από τις 15 Νοεμβρίου,
  • στη διατήρηση και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και άυλης κληρονομιάς,
  • και στη χρήση τεχνολογίας και καινοτομίας για την προστασία των πολιτιστικών πόρων.

Παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση για νέες τεχνολογικές λύσεις υπέρ της άυλης κληρονομιάς, όπου η Ελλάδα επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Διαβάστε ακόμη: