Σήμερα (20/03), ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παράσχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ώστε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση πόρων, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, φιλοξενούν διάσκεψη δωρητών, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα και να συντονισθεί η παροχή αρωγής στις πληγείσες –από τους σεισμούς– περιοχές των Τουρκίας και Συρίας.

«Τώρα, εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι και ζουν σε σκηνές. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για την ανοικοδόμηση. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία πρέπει να χτιστούν ξανά, με τα υψηλότερα πρότυπα αντισεισμικής ασφάλειας. Η υδροδότηση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και άλλης υποδομές κρίσιμης σημασίας πρέπει να αποκατασταθούν. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια για να επανεκκινήσουν, ώστε οι άνθρωποι να είναι σε θέση να βγάζουν τα προς το ζην», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα δαπανήσει επιπλέον 108 εκατομμύρια ευρώ, για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, λόγω του πολέμου που διαρκεί από το 2011.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία, στα 103.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι το κόστος των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμικές δονήσεις του Φεβρουαρίου, ανέρχεται για τη γειτονική χώρα σε 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε υπολογίσει στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, το κόστος των υλικών ζημιών από τις σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, ενώ, άλλες τουρκικές οργανώσεις «ανέβαζαν» αυτό το κόστος κοντά στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: