Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου για ένα έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με σχέδιο που αποκαλύπτει το πρακτορείο Ρόιτερς, με την ανώτατη τιμή να φθάνει τα 275€ ανά μεγαβατώρα.

Αποτελεί γεγονός ότι η ιδέα περιορισμού των τιμών «διχάζει» τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τους Υπουργούς Ενέργειας των 27 κρατών – μελών του μπλοκ, μεθαύριο (24/11).

Αξιωματούχος της Ένωσης υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή θα προτείνει μία υψηλότερη τιμή από αυτή που θέλουν οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου, ενώ, διπλωμάτης τόνισε πως «η πλειοψηφική ομάδα περίμενε ότι το όριο θα ήταν περίπου 150€ – 180€ ανά μεγαβατώρα (MWh), προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο, πολλές φορές τον χρόνο. Διαφορετικά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά, το οποίο στην πράξη δε θα ισχύσει ποτέ», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το σχέδιο νόμου της Επιτροπής –το οποίο, πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της Ένωσης για να τεθεί σε ισχύ– αναφέρει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει στόχο να αποτραπεί κάθε επανάληψη των «εκρηκτικών» αυξήσεων τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές TTF προσέγγισαν τα 314€/MWh την 26η Αυγούστου και παρέμειναν άνω των 225€/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: