Μεγάλες κινεζικές πόλεις εξέδωσαν συστάσεις για υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το θερμόμετρο στο Πεκίνο αναμένεται να δείξει πάνω από 34°C σήμερα (15/05), ενώ, όλη η Κίνα ετοιμάζεται για άλλον έναν χρόνο θερμοκρασιών – ρεκόρ που ίσως απειλήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τις σοδειές και την –ήδη ευαίσθητη– οικονομία.

Η ασιατική χώρα έχει αντιμετωπίσει «κύματα» καύσωνα σε διάφορα τμήματά της, από τον Μάρτιο. Πρόσφατα, η επαρχία Γιουνάν κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40°C, γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, αφού εκατομμύρια σπίτια αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, η επαρχία Σαντόνγκ και το Πεκίνο εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τη ζέστη. Πόλεις με μεγάλο πληθυσμό όπως οι Τζινάν, Τιαντζίν και Τσεντσόου αναμένεται να δουν το θερμόμετρο να φθάνει έως τους 37°C.

Αναμένονται νέα ρεκόρ θερμοκρασιών

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε Περιφέρειες να προετοιμασθούν για πιο ακραία ζέστη, αυτόν τον χρόνο. Σποραδικά «κύματα» καύσωνα προκύπτουν ήδη εν όψει της θερινής περιόδου, πράγμα επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον αγροτικό τομέα.

Η ζημία των σοδειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των τροφίμων, να επιδεινώσει τον πληθωρισμό και να ασκήσει πιέσεις στην οικονομία της Κίνας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την τριετή πολιτική μηδενικής COVID–19, που αναχαίτισε την ανάπτυξη.

Η Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα, γνωστή για τον ήπιο καιρό της, κατέγραψε μόνον 35 χιλιοστά βροχής για το έτος, έως την 20ή Απριλίου, μετέδωσε πρόσφατα το κρατικό δίκτυο CCTV. Η βροχόπτωση στην πρωτεύουσα πόλη της επαρχίας Κουνμίνγκ ήταν κάτω των 8 χιλιοστών, το χαμηλότερο επίπεδο από όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.

Οι ειδικοί σε καιρικά ζητήματα επιρρίπτουν διαρκώς την ευθύνη για τις πρόσφατες σκληρές καιρικές συνθήκες, στην κλιματική αλλαγή. Η τελευταία εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) προβλέπει, επιπλέον, ισχυρή πιθανότητα επιστροφής –αργότερα εφέτος– του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο».

«Το πιθανότερο είναι ότι η εξέλιξη ενός “Ελ Νίνιο” θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των θερμοκρασιών στον πλανήτη και θα αυξήσει το ενδεχόμενο να καταγραφούν ρεκόρ θερμοκρασιών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Τάαλας.

Διαβάστε ακόμη: