Η καθιστική εργασία εγκυμονεί κινδύνους. Μπορεί μία δουλειά γραφείου να προσφέρει ασφάλεια και προστασία από δυνητικά επικίνδυνους εξωτερικούς παράγοντες, δεν είναι όμως ό,τι καλύτερο για τη συνολική υγεία. Η καθιστική ζωή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία. Τόσους που πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν το κάθισμα ως το νέο… κάπνισμα! Η καθιστική ζωή θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, για χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και πλήθος ορθοπαιδικών προβλημάτων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό. Το μέσο νεύρο περνάει μέσα από ένα στενό «πέρασμα» στον καρπό που λέγεται καρπιαίος σωλήνας.
Αν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στο σωλήνα αυτό, ο ασθενής έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού πχ. σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πόνος στον αυχένα

Η κλίση του κεφαλιού προς την οθόνη του υπολογιστή ή η συστροφή για να σταθεροποιήσετε το τηλέφωνο μεταξύ του ώμου και του αυτιού σας, αποτελούν κινήσεις που ασκούν πίεση στο λαιμό σας. Οι συνεχείς επαναλήψεις οδηγούν με την πάροδο του χρόνου σε πρόβλημα στους σπονδύλους του αυχένα. Το καμπούριασμα της πλάτης είναι επίσης κάτι που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη.

Θρόμβοι στο αίμα

Η πολύωρη εργασία στο γραφείο χωρίς διαλείμματα, δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση των βαθιών φλεβών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν ούτε διάλειμμα για μεσημεριανό, αλλά προτιμούν να τρώνε κάτι πρόχειρο συνεχίζοντας την εργασία τους καθισμένοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Οι άνθρωποι δεν σηκώνονται να περπατούν στα γραφεία τους ή αλλού, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα τους (πόδια, κνήμες, μηροί).
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις για την πρόκληση θρόμβωσης βαθιών φλεβών των κάτω άκρων με πνευμονική εμβολή. Όταν κάποιος κάθεται για 90 λεπτά ή και περισσότερο σε ένα γραφείο, η ροή του αίματος πίσω από τα γόνατά του μειώνεται κατά 50%, αυξάνοντας σημαντικά αυτή την πιθανότητα.

Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη

Το πολύωρο καθισιό σκληραίνει διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης. Οι μαλακοί ιστοί μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης διαστέλλονται και συστέλλονται σαν σφουγγάρια, που απορροφούν αίμα και θρεπτικά συστατικά. Η απουσία κίνησης όμως προκαλεί αδράνεια και σκλήρυνση των συνδέσμων.

Οστεοπόρωση

Η απουσία άσκησης αποδυναμώνει τα οστά και συμβάλλει στην οστεοπόρωση, μια πάθηση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Επειδή η οστεοπόρωση δεν έχει συμπτώματα τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή και το διαπιστώσουν αφού σπάσουν κάποιο οστό.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι άνθρωποι που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καθιστοί κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, παράγοντες του οποίου είναι η υψηλή κακή χοληστερόλη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η υπέρταση. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.