Στην  επιβολή επιπλέον εισφοράς για τα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, προχωρά η ιταλική κυβέρνηση.
Η εισφορά εντάχθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που καλύπτουν από άδειες ταξί έως ξένες επενδύσεις και ο  φόρος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο Ειδήσεων ANSA.

Η Ιταλία συμφώνησε σε «εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και υποστήριξη στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Η απροσδόκητη κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας βραδινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς η άνοδος των επιτοκίων αύξησε τα έσοδα από δανεισμό.

Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo και η UniCredit αναθεώρησαν προς τα πάνω την καθοδήγηση για το σύνολο του έτους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο λόγω της ταχείας σύσφιξης της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: