Σκοπός του γερμανικού πλάνου, η «στροφή» σε μία «πράσινη» οικονομία, λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία, για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Για το επόμενο έτος, προβλέπονται δαπάνες 35.4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με περίπου τα 2/3 του ποσού (σχεδόν 17 δισ. ευρώ) να χρησιμοποιούνται «για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των παλαιότερων κτηρίων», σύμφωνα με σημερινή (27/07) ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα χρήματα θα προέλθουν από τα έσοδα μέσω της τιμολόγησης του άνθρακα, ενώ τα αποθέματα του ταμείου δε θα επηρεάσουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστη ακόμη πιο επίκαιρη και επείγουσα την ώθηση για επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείωση των επιβλαβών βιομηχανικών εκπομπών, ανάπτυξη του κλάδου του υδρογόνου και προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων», επεσήμανε αρχικά ο Κρίστιαν Λίντνερ.
«Οι επιδοτήσεις για ενεργειακά αποδοτικά κτήρια θα αφορούν την ανακαίνιση υφιστάμενων κατασκευών και δε θα είναι, πλέον, διαθέσιμες για νέα», συμπλήρωσε.
«Αυτό το ειδικό ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων χρηματοδοτικών μέσων για την προστασία του κλίματος και τον οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας», τόνισε ο κ. Λίντνερ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Η Γερμανία «χαράζει» την ευρωπαϊκή πορεία για εξοικονόμηση ενέργειας: Σβηστά φώτα, ολιγόλεπτα ντους
Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αναφέρει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν «βαρύ» χειμώνα. Οι καλοκαιρινές νύχτες στην πλούσια βαυαρική πόλη του Άουγκσμπουργκ εφέτος είναι τρομακτικά σκοτεινές και ήσυχες. Οι προσόψεις των ιστορικών κτηρίων δε φωτίζονται, τα φώτα του δρόμου είναι χαμηλά και τα περισσότερα σιντριβάνια δε λειτουργούν.
Το Άουγκσμπουργκ είναι μεταξύ πολλών πόλεων στη Γερμανία, που έχει εφαρμόσει μία σειρά από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία «εκτόξευσε» τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και «πυροδότησε» κρίση ακρίβειας.
Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, ως απάντηση στις χαμηλότερες παραδόσεις ρωσικού, ενώ προετοιμάζονται ακόμη και για πιθανή ολική διακοπή.
Η Γερμανία, ως μία από τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, ηγείται αυτής της προσπάθειας, με μία εθνική εκστρατεία εξοικονόμησης φυσικού αερίου.
Σκοπός, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να έχει αρκετό απόθεμα, ώστε να αντέξει τον ερχόμενο χειμώνα, αν και ειδικοί στον τομέα της ενέργειας αναφέρουν ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Εύα Βέμπερ, επεσήμανε στο Ρόιτερς ότι οι λογαριασμοί ενέργειας της πόλης εφέτος αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιοι από το περυσινό κόστος των περίπου 15.9 εκατομμυρίων ευρώ.
«Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες του Άουγκσμπουργκ ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά δύσκολες στιγμές, όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια», υπογράμμισε η κ. Βέμπερ.
Η πόλη έχει, επίσης, μειώσει τη θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες και εξετάζει ποιους σηματοδότες μπορεί να σβήσει. Παράλληλα, όπως και άλλες πόλεις, θέλει να περιορίσει τη θέρμανση στα δημόσια κτήρια.
Περίπου τα μισά γερμανικά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και περίπου το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα. Το αέριο αντιπροσωπεύει το 1/3 της βιομηχανικής ενέργειας, ενώ, τα τελευταία χρόνια, το ήμισυ του καυσίμου προέρχεται από τη Ρωσία.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιδιώκει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, όταν η ζήτηση συνήθως αυξάνεται, ενώ στρέφεται και σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, όπως πλωτούς τερματικούς σταθμούς (LNG).
Στο πλαίσιο αυτό, επανεκκινεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και στοχεύει να αρχίσει ένα μοντέλο «δημοπρασίας» αερίου για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.
Το Υπουργείο εκκίνησε, ταυτόχρονα, εκστρατεία τον περασμένο μήνα καλώντας τους πολίτες να κάνουν συντομότερα ντους, να αυξήσουν τη θερμοκρασία του ψυγείου τους κατά έναν βαθμό και να μονώσουν καλύτερα τα σπίτια τους.
«Μείωσα σημαντικά τον χρόνο στο ντους», εντόπισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ από το κόμμα των Πράσινων, ο οποίος ανακοίνωσε στις 21/07 περισσότερα δεσμευτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της θέρμανσης των πισινών σε ιδιωτικές κατοικίες.