Από χθες (21/07), ρέει και πάλι το ρωσικό φυσικό αέριο στον Nord Stream 1, ωστόσο, η αγωνία στη Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια εν όψει χειμώνα, παραμένει.

Η ροή συνεχίζεται και σήμερα, περίπου στο 40% των δυνατοτήτων του αγωγού. Όμως, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο όσον αφορά την τροφοδοσία φυσικού αερίου. Αυτή είναι η εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας διέκοψε τις θερινές του διακοπές, για τη συνέντευξη Τύπου σχετικά τα νέα μέτρα για την ενίσχυση των πολιτών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του επιδόματος κατοικίας και θέρμανσης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διασφαλίζει τη λειτουργία της εταιρείας Uniper, η οποία οποία συγκεντρώνει το 30% του κρατικού κεφαλαίου και αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου. Λόγω των μειωμένων ροών από τη Ρωσία και των υψηλότερων τιμών, ο ενεργειακός όμιλος δε μπορεί να ανταποκριθεί στα συμβόλαια που έχει υπογράψει, κινδυνεύοντας με κατάρρευση.

Πάντως, «τo κράτος δε μπορεί να αποτρέψει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, αυτό εξαρτάται από τις αγορές και τη συμπεριφορά της Ρωσίας», τόνισε ο κ. Σολτς. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σχεδιάζει νέο πακέτο μέτρων για τον δύσκολο χειμώνα.

Ακολουθούν οι βασικοί άξονες:

  • Νέοι κανόνες για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Αύξηση των ορίων πληρότητας στις δεξαμενές αερίου.
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι δεξαμενές πρέπει να φθάσουν στο 75%. Από τον Οκτώβριο, 85% αντί για 80% που ίσχυε έως σήμερα και από Νοέμβριο, 95%, αντί 90%.
  • Από τον Οκτώβριο, αξιοποιούνται τα αποθέματα άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις, εφαρμόζεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Χώροι που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά, δε θα θερμαίνονται (φερειπείν διάδρομοι, προθάλαμοι, μεγάλες αίθουσες, χώροι τεχνικών εγκαταστάσεων κ.ά.) – εξαιρούνται μονάχα όσοι αφορούν την ασφάλεια.

«Με αυτά τα μέτρα, δεν πρόκειται κανείς να παγώσει», επεσήμανε ο κ. Χάμπεκ, προετοιμάζοντας τους πολίτες για τον πρώτο δύσκολο χειμώνα, «αλλά όχι τον τελευταίο».