Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει τον υπερδιπλασιασμό του δανεισμού από τις διεθνείς αγορές ομολόγων για το επόμενο έτος, σε μία προσπάθεια χρηματοδότησης των αυξημένων δαπανών του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, συγκεκριμένα, στοχεύει να «αντλήσει» το ποσό των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, έναντι 17.2 δισ. ευρώ του αρχικού προγραμματισμού, ο οποίος είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δεσμεύθηκε να τηρήσει το ανώτατο όριο έκδοσης νέου χρέους (0.35% του ΑΕΠ) –γνωστό και ως «φρένο» χρέους– το οποίο έχει «παγώσει» από το 2020 και το «ξέσπασμα» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το βασικό του επιχείρημα συνοψίζεται στην προοπτική πως το Βερολίνο θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό «άντλησης» χρημάτων, καθώς κάτι τέτοιο αφενός δε δίδει το σωστό παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου θα συμβάλλει στην επιδείνωση του πληθωριστικού προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει δύο ειδικά και έκτακτα ταμεία, τα οποία δε θα συνιστούν μέρος του τακτικού προϋπολογισμού. Τα εν λόγω κεφάλαια, ύψους 200 και 100 δισ. ευρώ αντίστοιχα, θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών δαπανών.

Διαβάστε ακόμη: