Μια σπάνια συνέντευξη στη Libération παραχώρησε η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, η οποία χαρακτήρισε εαυτόν sapiosexual.

Σε ένα πορτρέτο της ηθοποιού που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα, η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως sapiosexual. Πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει τους ανθρώπους που έλκονται από ευφυείς ανθρώπους.

Η Σοφί Μαρσό, το πρώην Bond girl, μίλησε εν συντομία για το τι σημαίνει έλξη προς ένα άτομο, λέγοντας ότι την «ελκύει η ευφυΐα». Αν και παραμένει πολύ διακριτική για την ιδιωτική της ζωή για να αποφύγει κάθε είδους εικασία από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την Liberation, είπε ότι «όλα είναι καλά» στα προσωπικά της.

Τι είναι sapiosexual

Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens, η οποία σημαίνει σοφός, λογικός και τη λέξη sexual, δηλαδή σεξουαλικός.
Σύμφωνα με το Merriam Webster, sapiosexuality χαρακτηρίζεται όχι μόνο από κάποια έλξη προς την ευφυΐα αλλά από το ότι έλκεται περισσότερο από την ευφυΐα παρά από άλλα χαρακτηριστικά, όπως η αίσθηση του χιούμορ, ο οικογενειακός προσανατολισμός ή η ενσυναίσθηση, για παράδειγμα.

Συνήθως, θεωρείται συμπληρωματική σεξουαλική ταυτότητα. «Οι περισσότεροι sapiosexuals ταυτίζονται πρωτίστως με έναν άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό και θεωρούν τη sapiosexuality τους ως πρόσθετη διευκρίνιση ως προς το ποιος τους ελκύει.

Γι΄ αυτό και υπάρχει ένας διχασμός, καθώς κάποιοι θεωρούν την sapiosexuality ως έναν ολοκληρωμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, άλλοι λένε ότι περιγράφεται καλύτερα ως «τύπος».

Άλλοι πάλι, βλέπουν τον όρο με πιο ταξική ματιά, σχολιάζοντας ότι «αποκλείει τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και νευροδιαφορετικότητα». Αυτό τουλάχιστον έχει υποστηρίξει, μέσω Twitter, η Τζεν Τζάκσον, συγγραφέας και αρθρογράφος της Teen Vogue. «Δίνει προνόμια σε παραδοσιακά δεδομένα εξυπνάδας, όπως τα πτυχία και σφραγίδες, τα οποία συνήθως είναι λιγότερο προσιτά στους φτωχούς λαούς».

Διαβάστε περισσότερα