search

ΚΟΣΜΟΣ

Libération: Διπλωματικά και εμπορικά κέρδη από το Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο τρόπαιο για το Κατάρ

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην έναρξη του Μουντιάλ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση αρχηγών κρατών και διεθνών προσωπικοτήτων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Libération: Διπλωματικά και εμπορικά κέρδη από το Μουντιάλ

Στα οικονομικά και διπλωματικά κέρδη που απέφερε στο Κατάρ η διοργάνωση του Μουντιάλ αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη Ντόχα μέσα σε λίγες ημέρες για να υποστηρίξει τη γαλλική ομάδα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί δύο φορές με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θανί.

Όπως επισημαίνεται, ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξήρε την «καλή οργάνωση» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ πλην του Μακρόν περίπου 20 αρχηγοί κρατών και αρκετές δεκάδες άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες και υπουργοί από όλες τις χώρες παρέλασαν από τη Ντόχα τον τελευταίο μήνα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην έναρξη του Μουντιάλ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση αρχηγών κρατών και διεθνών προσωπικοτήτων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Επίσης, η Libération αναφέρει ότι η χειραψία Ερνογάν – Σίσι, υπό το βλέμμα και το ικανοποιημένο χαμόγελο του πρίγκιπα Ταμίμ, είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, αλλά και ότι η Ντόχα ανανέωσε τους δεσμούς της με την Αίγυπτο, η οποία ήταν μεταξύ των τεσσάρων αραβικών χωρών που επέβαλαν αποκλεισμό στο εμιράτο μεταξύ 2017 – 2021.

Επισημαίνεται πως παρών στο Κατάρ ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία εκπροσώπων του Κογκρέσου, αλλά και ότι κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης για παράδοση όπλων αξίας 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Κατάρ.

Κατά τη Libération, η διπλωματική και εμπορική συγκομιδή του Κατάρ στο Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο τρόπαιο για το εμιράτο, αφού του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη διπλωματία του με «δολάρια φυσικού αερίου» στις Βρυξέλλες και αλλού.

Διαβάστε ακόμη: