Σήμερα (20/03), η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη δαπάνη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών προς το πυροβολικό της Ουκρανίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι οποίες μίλησαν στο AFP.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών – μελών της Ένωσης άναψαν το «πράσινο φως» για σχέδιο δράσης τριών φάσεων, αναφορικά με τη χορήγηση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 χιλιοστών στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με σκοπό την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων από την Ένωση, χαιρέτισε τη συμφωνία.

«Περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία, όσο γίνεται ταχύτερα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, σήμερα. Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανίας, στο πεδίο της μάχης», ανέφερε σε δημοσίευση. Η συμφωνία, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής (23 – 24 Μαρτίου), αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την 9η Μαρτίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των χωρών – μελών, με τιμή από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά οβίδα και αποστολή, την 31η Μαΐου. Ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κοινή αγορά πυρομαχικών 155 χιλιοστών, για την Ουκρανία.

Η τρίτη φάση του σχεδίου προβλέπει τη αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των βιομηχανιών όπλων της Ένωσης για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των κρατών και τη συνέχιση της τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων. Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ένα διακυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τα κράτη – μέλη εκτός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα.

Διαβάστε ακόμη: