Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που δημοσιοποίησε η Eurostat, φαίνεται ότι αλλάζουν τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντάς της το κατάλληλο έρεισμα, για παύση των αυξήσεων και όχι απόφαση για νέες, όπως διακαώς επιθυμούν οι “σκληροί” της κεντρικής τράπεζας.

Η εικόνα που προδιαγράφεται, θα δώσει ανάσα στις αγορές, αλλά και στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες φυσικά, που βρέθηκαν με διπλάσιες και πλέον σε ύψος δόσεις στην πλάτη τους.

Η πορεία του πληθωρισμού είναι πλέον πτωτική και καταγράφεται με επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με αυτά, ο δομικός δείκτης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 11μήνου.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 4,3%, από 5,2% τον Αύγουστο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Ο δομικός δείκτης υποχώρησε σε 4,5%, από 5,3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 4,8%. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι οι πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος είναι ελάχιστες και ότι ανοίγει ο δρόμος στην ΕΚΤ για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, με “φρένο” στις αυξήσεις επιτοκίων.

Τα μέλη, λοιπόν, της ΕΚΤ έχουν πλέον την ευκαιρία να δώσουν το μεγαλύτερο βάρος των επόμενων αποφάσεών τους στο θέμα της ανάπτυξης, που ουσιαστικά έχει καθηλωθεί εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Άλλωστε, οι περισσότερες οικονομίες των κρατών μελών, με πρώτη τη γερμανική (ποιος θα το περίμενε πριν μερικά μόλις χρόνια) βρίσκονται ελάχιστα βήματα πριν την είσοδό τους σε φάση ύφεσης, αν δεν έχουν εισέλθει ήδη.

Βέβαια, ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% βρίσκεται μακριά ακόμα και για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται ακόμα με σκληρή γραμμή για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της.

Καθοριστικό ρόλο, επίσης στις όποιες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, θα διαδραματίσει η κατάσταση με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν πάρει πάλι την ανιούσα και επηρεάζουν αρνητικά κόστη, μεταφορικά και λειτουργικές δαπάνες επιχειρήσεων, αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Διαβάστε ακόμη: