Τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη που έχασε τη ζωή της από το σπάνιο νόσημα, θρόμβωσης με θρομβοπενία που οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca, εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την επιτροπή εμβολιασμών, όπως διευκρίνισε απόψε κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Μ. Θεοδωρίδου. Ωστόσο η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά».
Όπως τόνισε εμφατικά, ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί «δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα». Εφόσον αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, προσέθεσε καθώς ανέφερε ότι η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις όσον αφορά το ζήτημα αυτό, μετά την θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, πριν από τρεις ημέρες.
Ανέφερε ότι Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά, ο ΕΜΑ ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών με εμβόλιο mRNA. Μίλησε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου 100%, σύμφωνα με μελέτη, αλλά επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα να καθορίσει την στρατηγικής της. Είπε πως οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς και επισήμανε:
Η Εθνική επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα