Για το εμβόλιο για παιδιά μίλησε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως τόνισε η ίδια, είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών και προσέθεσε πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά, είναι μικρός για αυτό και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος.

Επανέλαβε ότι υπάρχουν μελέτες της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση «ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών».

Το εμβόλιο στα παιδιά έχει ως κύριο στόχο την ανοσία και τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, σύμφωνα με ό,τι είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε το εξής: «Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμα και των υπερήλικων».

Τι υποστηρίζει ο ΠΟΥ;

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κορωνοϊού εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί σε όλες τις χώρες οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η σύσταση αυτή έγινε αφού ο Καναδάς ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.

«Θα θέλαμε να επιμείνουμε και πάλι στο γεγονός ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου στις ομάδες αυτές, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια», δήλωσε η Δρ. Κέιτ Ο’ Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του Οργανισμού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Να σημειωθεί επίσης, πως ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, πριν από μερικές ημέρες, για τα παιδικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού και το στάδιο όπου βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης αυτών, ανέφερε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει ο εμβολιασμός για τους μαθητές από 12 ως 15 ετών.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες έχει αποδειχθεί πως είναι στο 100% χωρίς καμία παρενέργεια», τόνισε. Επίσης, ο παιδίατρος υπογράμμισε πως το εμβόλιο της Pfizer θα μπορεί να συντηρείται και σε απλό ψυγείο, επομένως ανοίγει ο δρόμος να εμβολιαστούν τα παιδιά και στα ιατρεία των παιδιάτρων.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.