Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν αλλαγές στην διάθεση τους και πάσχουν από το σύνδρομο εποχικής κατάθλιψης. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως τους χειμερινούς μήνες γιατί η μικρότερη διάρκεια του ήλιου και η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί μελαγχολία και μεταπτώσεις στην διάθεση. Σε μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις γυναίκες και σε αναλογία είναι 1 άντρας προς 4 γυναίκες.

Ας δούμε όμως του λόγους που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με επιστήμονες ψυχικής υγείας. Από το φθινόπωρο μέχρι και το τέλος του χειμώνα έχουμε μείωση του φωτός με αποτέλεσμα να επηρεάζονται κάποιες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη που είναι υπεύθυνη για την διάθεση μας. Έχουμε δραματική μείωση της βιταμίνης D3 της οποίας η απορρύθμιση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάποιά από αυτά είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Με την έλλειψη του ήλιου πέφτει η μελατονίνη στο σώμα μας, νυστάζουμε πιο γρήγορα και η διάθεση μας είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η πεσμένη διάθεση, πεσμένη λίμπιντο και η υπνηλία. Πολλές φορές εμφανίζεται τάση για υπερφαγία και αύξηση σωματικού βάρους αλλά και σε πιο σοβαρές καταστάσεις κρίσεις άγχους και ανασφάλεια για το μέλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε για μην πέσουμε στην παγίδα της εποχικής κατάθλιψης;
Μια καλή λύση είναι η γυμναστική. Προτιμότερο ακόμη το περπάτημα στον ήλιο όταν υπάρχει θα μπορέσει να ενισχύσει την βιταμίνη D και να αισθανθούμε καλύτερα. Καλό είναι να ασχολούμαστε με δραστηριότητες γιατί η στασιμότητα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα . Αν αποφασίσουμε να πάρουμε συμπληρώματα βιταμίνης να συμβουλευτούμε πρώτα τον γιατρό μας. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο διάστημα καλό θα ήταν να επισκεφθούμε ένα ειδικό ψυχικής υγείας και να ακούσουμε τις συμβουλές του.