Επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή για τον Γιώργο Παπανδρέου μέσα από την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεοπτικό μήνυμα δήλωσε ότι είναι παρών στο σημερινό πολιτικό σύστημα και παράλληλα έδωσε ξανά ενδιαφέρον σε μία κατά τα άλλα ανιαρή διαδικασία, όπως ήταν μέχρι τώρα οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με την παρέμβασή του έκλεισε εν μέρει το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα ότι αποδέχεται το αίτημά του για προοδευτική διακυβέρνηση όταν και όποτε προκύψει τέτοιο θέμα.

Υπάρχουν πρόσωπα του περιβάλλοντος και των δύο ανδρών που διατηρούν επικοινωνία. Είναι σίγουρο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα κινηθεί σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο όπως γινόταν μέχρι τώρα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. επί Φώφης Γεννηματά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην συντήρηση, στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιπολιτευτεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά στο κόμμα.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, υπάρχουν βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που ισχυρίζονται ότι από την στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Παπανδρέου υπάρχει ένα κλίμα επιστροφής.

Ωστόσο, δεν είναι η ακριβής εικόνα. Όσοι έχουν απομείνει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., στελέχη και ψηφοφόροι, δεν βλέπουν θετικά την φιλοσύριζα τακτική του Παπανδρέου.

Οι μισοί από αυτούς, από την άλλη, δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε την επιστροφή του. Ωστόσο, είναι προφανές ότι επιστροφή ψηφοφόρων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα δούμε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. διατηρεί πολύ καλή συσπείρωση και δεν υπάρχει περίπτωση μετακινήσεων από Ν.Δ. στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σε ένα ΚΙΝ.ΑΛΛ., μάλιστα, με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου που έχει ήδη κριθεί από τον κόσμο δύο φορές.

Από εκεί και πέρα, ένα είναι σίγουρο. Τα τρία φαβορί είναι Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης. Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης θα παίξουν ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και ατζέντα και θα προσπαθήσουν να σύρουν τον Γ. Παπανδρέου σε ατζέντα που θα μοιάζει με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι όποιος νικήσει τον Παπανδρέου μπορεί να γίνει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παράταξης.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο εάν θα έρθουν σε κάποια συμφωνία τελευταία στιγμή. Πιο ευάλωτος σε αυτό είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τον Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, λαμβάνοντας παράλληλα και μια υψηλή κομματική θέση.

Διαψεύδει το ΚΙΔΗΣΟ ανάμειξη και καθοδήγηση του Γ. Παπανδρέου υποψηφιοτήτων για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ

Ο Λοβέρδος θέλει να καταστεί ο απόλυτος αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Το περίεργο σε αυτή την εκλογική μάχη είναι ότι έχουμε στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου να συνδιεκδικούν την αρχηγία ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης δεν κάνουν πίσω και είναι χολωμένοι με την νέα πολιτική κίνηση Παπανδρέου που τους αδειάζει.

Αν στοιχηματίζαμε σε κάποιον, θεωρούμε ότι ο κ. Καστανίδης στο τέλος μετά από μεγάλη πίεση θα αναγκαστεί να αποσυρθεί όπως έκανε και ο Β. Κεγκέρογλου.

Η πλευρά Π. Χρηστίδη τονίζει ότι στελέχη που στήριξαν την Γεννηματά δεν θα πάνε όλα στον Παπανδρέου.

Υπάρχουν πολλοί που θα στηρίξουν ή τον Α. Λοβέρδο ή τον Ν. Ανδρουλάκη», θέλοντας ουσιαστικά να υπονοήσει ότι μέσα στο κόμμα υπάρχουν και ένα αντιπαπανδρεϊκό μέτωπο.

Ακόμα και έτσι, ο μηχανισμός Παπανδρέου έχει πολύ μεγάλη υπεροχή, καθώς το ΚΙΔΗΣΟ έχει ψηφιστεί από 152.000 κόσμο, ενώ οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το 2017 είχαν περίπου 200.000 συμμετέχοντες. Ο Γιώργος Παπανδρέου, έστω και από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κόσμο λαμβάνειν, ενώ οι υπόλοιποι Λοβερδος-Ανδρουλάκης έχουν μικρότερη δεξαμενή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Α. Τσίπρας, προσδοκά κυβέρνηση μειοψηφίας στις εκλογές με απλή αναλογική. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να κόψει τον δρόμο Μητσοτάκη για μια δεύτερη τετραετία.

Γιαυτό, ακόμα και αν χάσει ένα ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. του Γιώργου Παπανδρέου, δεν θα τον απασχολήσει πολύ χάριν του μεγάλου σκοπού που είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με ανοχή από άλλα κόμματα.

Από την πλευρά του Παπανδρέου θεωρούν ότι εάν διακοπεί η κυριαρχία Μητσοτάκη θα επιστρέψουν τα κεντρώα στελέχη που έφυγαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πήγαν στη Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δεν περίμεναν επιστροφή Παπανδρέου και υπάρχει μια γραμμή να μην τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά προκειμένου να μη δυναμώσουν την συσπείρωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπέρ Παπανδρέου.

Πάντως, το επόμενο διάστημα θεωρούν ότι θα έχουμε έναν κύκλο μεγάλης εσωστρέφειας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. που ενδεχομένως να κλείσει με διαγραφές ή αποχωρήσεις από το κόμμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι, εάν επικρατήσει ο Παπανδρέου, αργά ή γρήγορα θα διαγραφούν κάποιοι και θα υπάρξουν μετακινήσεις στελεχών που βλέπουν θετικά τη στροφή-κάλεσμα Μητσοτάκη στο Κέντρο, ενώ, από την άλλη, εάν επικρατήσει ο Λοβέρδος ή Ανδρουλάκης θα υπάρξουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ.