Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε βέβαιος ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», παρά το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία συνεχίζουν να εμποδίζουν την ένταξη της βορειοευρωπαϊκής χώρας στη συμμαχία.

Μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη, ο Biden επαίνεσε την ενότητα του ΝΑΤΟ εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟείναι πιο ενεργητικό και πιο ενωμένο από ό,τι εδώ και δεκαετίες. Τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρή με την ένταξη της νεότερης συμμάχου μας, της Φινλανδίας – και σύντομα της Σουηδίας – στη συμμαχία, το συντομότερο δυνατό.Θα συμβεί. Σας υπόσχομαι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προέτρεψε την Τουρκία να εγκρίνει την προσπάθεια της Σουηδίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Από την οπτική γωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι τώρα η ώρα να οριστικοποιηθεί η ένταξη της Σουηδίας», είπε ο Blinken σε δημοσιογράφους στη βόρεια σουηδική πόλη Λουλέα την Τρίτη.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους τον Ιούλιο.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν νέα μέλη. Το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει ένα σύμφωνο συλλογικής άμυνας – γνωστό ως Άρθρο 5 – που ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία.

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία άρχισαν να επιδιώκουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, αφού η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Η Φινλανδία εντάχθηκε επίσημα στη συμμαχία τον Απρίλιο, αλλά η αίτηση της Σουηδίας εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Διαβάστε περισσότερα