Πολλές φορές έχουμε επισημάνει από αυτή εδώ τη στήλη, το γεγονός ότι οι τραπεζίτες εν γένει και ειδικότερα οι κεντρικές τράπεζες, καλή ώρα η ΕΚΤ, φαίνεται να μην έχουν αίσθηση της πραγματικότητας που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεταξύ άλλων προειδοποιήσεων και αποφθεγμάτων, επισήμανε για μία ακόμα φορά, τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση των σημερινών μισθών!

Τώρα, τι να πεις και τι να σχολιάσεις για αυτή την μόνιμη και κακόγευστη καραμέλα των κεντρικών μας τραπεζιτών;

Προ της επίτευξης του στόχου τους για πληθωρισμό 2% (στο τέλος του χρόνου, λένε, αλλά αν τον δείτε, να με ειδοποιήσετε κι εμένα) δεν υπολογίζουν καν τη εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Καθώς τα τιμολόγια της ενεργειακής κρίσης και η καλπάζουσα, ασταμάτητη ακρίβεια, έχουν κυριολεκτικά καταπιεί όχι μόνο τους μισθούς, αλλά και το όποιο διαθέσιμο απόθεμα υπήρχε σε κάποιες οικογένειες, το πρόβλημα των πολύ χαμηλών μισθών, επιτείνει την εξόχως προβληματική διαβίωσή τους.

Και αντί να τάσσεται η ΕΚΤ υπέρ της αύξησης των μισθών, σπεύδει να προειδοποιήσει για τους… κινδύνους.

Ποιους, δηλαδή; Την αύξηση της κατανάλωσης, υποτίθεται, που πυροδοτεί τις αυξήσεις προϊόντων.

Καλά, δεν βλέπουν καν γύρω τους τι συμβαίνει, τόσο αποκομμένοι είναι πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες από την καθημερινότητα;

Προφανώς και είναι, γιατί οι παχυλοί μισθοί που εισπράττουν, τους επιτρέπει να ζουν στη χλιδή.

Αφήστε που οι μισθοί της ίδιας της ΕΚΤ αυξήθηκαν κοντά στο 30% κατά τα δύο τελευταία χρόνια…

Διαβάστε περισσότερα