Μοιάζει με τη γνωστή πλατφόρμα γνωριμιών, το Tinder, αλλά θα αφορά σε άλλου είδους γνωριμίες. Θα λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα σε εργοδότες και μετανάστες εκτός Ε.Ε.

Σε σημερινό του δημοσίευμα, το Politico προχώρησε στην παραπάνω αποκάλυψη, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοίμασε σχέδιο νόμου για τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, που θα συνταιριάζει τις προσφορές εργασίας στην Ε.Ε. με τους εργαζόμενους που θέλουν να μετακομίσουν στην Ευρώπη.

Οι επίτροποι Ιλβα ΤζοχάνσονΙλιάνα Ιβάνοβα και Μαργαρίτης Σχοινάς παρουσίασαν το σχέδιο.

Ο κ. Σχοινάς, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα για την οργανωμένη κινητικότητα με την αντιστοίχιση κενών θέσεων στην Ε.Ε. με ταλέντα εκτός Ε.Ε. για όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων μέσω ενός εθελοντικού μηχανισμού».

Μίλησε επίσης για «τακτικές και νόμιμες οδούς ως ισχυρό αντικίνητρο για την παράτυπη μετανάστευση», συμπληρώνοντας ότι θέλουμε «όχι μια Ευρώπη φρούριο, αλλά μια Ενωση ανοιχτή για επιχειρήσεις»

Το Politico, στο δημοσίευμα του, επισημαίνει ότι με τη μαζική συνταξιοδότηση των baby boomers, οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στελέχωσή τους.

«Υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους σε τομείς όπως οι κατασκευές, η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας και η υγειονομική περίθαλψη», είπε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Τζοχάνσον.

Η πρόταση έχει σκοπό να διευκολύνει τους μετανάστες να βρουν και να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η πλατφόρμα έχει να κάνει με τη «διασφάλιση ότι οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν στην Ε.Ε. νόμιμα, όπου υπάρχουν θέσεις εργασίας που ταιριάζουν με τις δεξιότητες και τα προσόντα τους και όπου υπάρχουν σαφείς ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εργασίας», είπε η επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτό επίσης είναι μέρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της καταπολέμησης των λαθρο-διακινητών.

Το Politico αναφέρει ότι η πλατφόρμα θα είναι παρόμοια με το EURES, το δίκτυο για γραφεία εύρεσης εργασίας της Ε.Ε., που αυτή τη στιγμή απαριθμεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η ιδέα είναι να συνδυαστούν άτομα εκτός Ε.Ε., που αναζητούν εργασία, με θέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι από την εγχώρια αγορά.

Η Ε.Ε. έφτιαξε «Tinder» για θέσεις εργασίας-1

Πώς θα λειτουργεί το EU Talent Pool

  • Η πρώτη πλατφόρμα της ΕΕ αυτού του τύπου καθιστά τις διεθνείς προσλήψεις ευκολότερες και ταχύτερες, για να βοηθήσει τους εργοδότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων.
  • Η συμμετοχή στο EU Talent Pool θα είναι εθελοντική για τα κράτη μέλη, τα οποία θα υποστηρίξουν τη διαχείριση της πλατφόρμας.
  • Θα παρέχει επίσης πληροφορίες για τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη μέλη και περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις για δίκαιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας.
  • Το EU Talent Pool θα υποστηρίξει επιπρόσθετα την υλοποίηση των Συμπράξεων Ταλέντου.
  • Πρόκειται για εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ, που παρέχουν κινητικότητα για εργασία ή κατάρτιση.
  • Τα άτομα που αναζητούν εργασία και έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους στο πλαίσιο μιας Συνεργασίας Ταλέντου θα λάβουν μια κάρτα Talent Partnership, ορατή στους συμμετέχοντες εργοδότες, η οποία θα πιστοποιεί τα προσόντα τους.
  • Οι ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση αναμένεται να αποθαρρύνουν την παράτυπη μετανάστευση και πρέπει να συμβαδίζουν με την ενισχυμένη συνεργασία για τη συνεργασία επανεισδοχής.

Διαβάστε ακόμη: