Όπως είναι ήδη γνωστό,  χθες το Εφετείο Αθηνών έκανε αποδεκτό το αίτημα της ELFE  (πρώην ΒΦΛ) για αναβολή της εκδίκασης της έφεσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 που αφορούσε στη ρήτρα πετρελαίου.

Η νέα δικάσιμος αναμένεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε και έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της έφεσης της ELFE κατά της ίδιας απόφασης, όπως αναμενόταν δηλαδή και όπως είχε γράψει πρώτο το radar.gr θα πήγαινε η υπόθεση σε συνεκδίκαση το φθινόπωρο, πράγμα που ήταν και το ορθολογικό.

Παραμένει συνεπώς σε εκκρεμότητα το πόσα χρωστάει η ELFE στη ΔΕΠΑ, πόσα από την πλευρά της χρωστάει η ΔΕΠΑ προς την ELFE ώστε με το «συν-πλην» όπου υπάρχει να γίνει ο αναγκαίος συμψηφισμός. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, δυσκολεύει τους υποψήφιους αγοραστές της ΔΕΠΑ Εμπορίου στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, να κάνουν μια σοβαρή αποτίμηση της εταιρίας και να υπο0βάλλουν αντιστοίχως μία σοβαρή προσφορά.

Τι πιο φυσικό να περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να μεταθέσει τις τελικές προσφορές λίγους μήνες αργότερα. Αυτό λέει η λογική.

Φαίνεται όμως πώς ισχύει παραφρασμένη η κουβέντα που λέγαμε στο Στρατό και εδώ ταιριάζει : «εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει το …ΤΑΙΠΕΔ!».

Γιατί; Απλούστατα κύκλοι (δηλαδή η διοίκηση να εξηγούμαστε) έλεγαν μετά την απόφαση πώς «δεν θα γίνει  αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και  ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίου θα πάει κανονικά με προσφορές την άνοιξη!».

Είναι φανερό όμως πως οι υποψήφιοι σοβαροί αγοραστές  αδυνατούν να κάνουν τους κατάλληλους υπολογισμούς προκειμένου να ετοιμάσουν τις οικονομικές τους προσφορές.

Η (σπαρασσόμενη από εσωτερικές έριδες, αφού είς εκ των δύο επικεφαλής θα εκπαραθυρωθεί σε κάποια φάση) διοίκηση του  ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζεται πως μιλάει με Σταϊκούρα-Σκρέκα ώστε να βρεθεί τρόπος  συμπερίληψης  όρου στην προκήρυξη (εκ των υστέρων τώρα!) που  θα διασφαλίζει   τους επενδυτές.

Τέτοια διασφάλιση είναι φανερό πως ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει.

Και δεν μπορεί να υπάρξει διότι ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει σε περίπτωση που η απόφαση   του δικαστηρίου είναι αρνητική για τη ΔΕΠΑ. Τότε όλοι οι πελάτες της εταιρίας που τιμολογούνται  με ρήτρα πετρελαίου θα διεκδικήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Ο …Ριχάρδος ο Συριζόκαρδος (όπως περιπαικτικά αποκαλείται είς εκ των δύο «μεγάλων» του ΤΑΙΠΕΔ) ή ο …αρχαίος ημών Ξενόφως όπως αποκαλείται μέσα στο Ταμείο ο άλλος; Όπως είναι φυσικό, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν μπορούν να προϋπολογίσουν στις προσφορές τους τις οικονομικές επιπτώσεις στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην περίπτωση που γινόταν πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο.

Αλλά το μυστικό σας το άφησα για το τέλος: την επίσπευση επιθυμεί διακαώς και πιέζει την κυβέρνηση κάποιος που θέλει να εκβιάσει για να εισέλθει στο κυρίαρχο υποψήφιο σχήμα αγοράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το σχήμα ΔΕΗ-ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Αυτός ο κάποιος όπως ίσως μαντέψατε, βλέπει …λευκά Περιστέρια μπροστά του και τρέχει να τα πιάσει. Ποιος τον σιγοντάρει μέσα στο Ταμείο όπως ψιθυρίζουν υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ; Και ποια ….Περιστέρια θα πιάσει  τελικώς ο περί ού ο λόγος;