Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα έγινε τις τελευταίες ώρες με τον οίκο αξιολόγησης DBRS να παραδίδει τις απαραίτητες αξιολογήσεις των δανειακών χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών, ενώ προσδιόρισε και το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών το οποίο και θα καθορίσει τους όρους συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών.
Η αξιολόγηση από την DBRS ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση των ισολογισμών της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια που τις βαραίνουν, καθώς άναψε το «πράσινο φως» στις διοικήσεις των δύο τραπεζών ώστε καταθέσουν μέσα στον Απρίλιο τα σχετικά αιτήματα για την ένταξη των τιτλοποιήσεών τους στο πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙΙ”.
Όπως εξηγούν παράγοντες με γνώση των διαδικασιών η έκθεση της DBRS αποτελεί κομβικό σημείο της διαδικασίας καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί η σχέση ανταλλαγής των μετοχών.
Η αίτηση για την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ θα οδηγήσει στην αποκρυστάλλωση του τελικού ύψους των ζημιών στις οικονομικές καταστάσεις των δύο ιδρυμάτων τον Ιούνιο.
Αν και η όποια πρόβλεψη για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, παράγοντες του τραπεζικού συστήματος τονίζουν ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα δύο ιδρύματα για να εντάξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, στον Ηρακλή θα ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη το ταυτόχρονο due diligence που διενέργησε το ΤΧΣ στην Παγκρήτια Τράπεζα και η Thrivest στην Attica Bank ολοκληρώθηκε πριν από 15 μέρες περίπου ενώ και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας κατά την πρόσφατη τοποθέτησή του σε εκδήλωσης του LSE στο Λονδίνο, ανέφερε ότι “η αναδιάρθρωση και οι αυξήσεις κεφαλαίου των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, με ακρογωνιαίο λίθο τη συγχώνευση μεταξύ Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας που αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του 2024″.
Στη συνέχεια θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης των δυο τραπεζών και θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα οδηγήσει σε μια καθαρή Τράπεζα Αττικής, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και χωρίς DTC.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευσης εντός του καλοκαιριού και στη συνέχεια η λειτουργική συγχώνευση ίγο αργότερα και πιθανότατα εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.
Ζήτημα κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν δεν τίθεται καθώς τόσο η Thrivest συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη όσο και το ΤΧΣ έχουν δεσμευτεί πλήρως να στηρίξουν κεφαλαιακά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της πώλησης του χαρτοφυλακίου Astir I, ο δείκτης ΜΕΑ της Attica Bank μειώθηκε στο 56,9%, παρουσιάζοντας βελτίωση σε ετήσια βάση κατά 880 μ.β., ενώ ο δείκτης κάλυψη ανήλθε σε 61,3%.
Διαβάστε ακόμη:
- Theo James: Ο πρωταγωνιστής της σειράς Gentlemen του Netflix είναι μίσος Έλληνας
- Αλέξανδρος Καραμανλής: Ο γιος του Κώστα Καραμανλή ερμηνεύει Στράτο Διονυσίου
- Ο Economist αποθεώνει τον μουσακά- Η ιστορία του πιο αγαπημένου ελληνικού πιάτου
- Η Ευρώπη (να) προετοιμάζεται για επισιτιστική κρίση και …εντομοφαγία!